Сергій Рахманін, Кіра Рудик.

 

Під час засідання.

Верховна Рада завершила розгляд поправок та 302 голосами «за» ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (№ 4107).

Цим законопроектом вдосконалюється процедура призначення та припинення повноважень членів Нацради, врегульовується порядок подання кандидатур на посаду члена Нацради та утворення конкурсної комісії, встановлюється перелік вимог та обмежень до кандидатури на посаду члена Нацради та до громадських об’єднань і творчих спілок, які можуть бути суб’єктами подання таких кандидатур, визначення підстави дострокового припинення повноважень члена Нацради, вдосконалюється питання оплати праці членів Нацради та працівників апарату, запроваджується механізм проведення засідань без участі відповідних ліцензіатів, за умови, що їх було належним чином повідомлено про час та місце проведення засідання.

Під час голосування на підтвердження поправок стався конфлікт між головою Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микитою Потураєвим та представниками фракції «ОПЗЖ». Реагуючи на звинувачення представників цієї фракції, голова комітету зазначив: «Оскільки дискусія не має нічого спільного зі змістом поправок, то я скажу позицію як голови комітету. Нас питають, коли закінчиться епоха бідності? Тоді, коли закінчиться епоха брехні! А закінчиться вона тоді, коли повсталий народ витягне оцю фракцію, сукупні статки якої співставні з річним бюджетом України, і розстріляє», — заявив він, додавши: «На жаль, ми демократична країна, тож мусимо йти повільно та знищувати вас політично — разом з усіма іншими фракціями цього парламенту. Ось коли закінчиться епоха бідності і брехні».

Оскільки представники фракції «ОПЗЖ», вимагаючи від Микити Потураєва вибачень, одразу заблокували трибуну і там розпочалася штовханина, головуючий оголосив 15-хвилинну перерву в засіданні. По її завершенні Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закликав усіх народних депутатів думати, що вони кажуть. «Звертаюся до всіх народних депутатів! На нас дивляться люди, які нас сюди обирали», — сказав він, закликавши колег поводитися так, щоб їм не довелося червоніти після цього на вулиці чи коли після завершення каденції вони повернуться додому.

Народний депутат Юрій Павленко («ОПЗЖ») закликав невідкладно відсторонити Микиту Потураєва від керівництва гуманітарним комітетом. «Такі висловлювання, навіть за умови вибачення, дискредитують країну та парламент», — заявив він, додавши, що фракція «ОПЗЖ» закликає невідкладно провести засідання Регламентного комітету та готує проект постанови про відсторонення Микити Потураєва з посади голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. «Народні депутати, які представляють фракцію «ОПЗЖ» у цьому комітеті, не братимуть участі в його засіданнях, поки він залишатиметься на посаді», — сказав він, запропонувавши, щоб поки що засідання гуманітарного комітету проводив заступник голови.

Дмитро Разумков у цьому контексті висловив думку, що в разі виникнення конфліктної ситуації народні депутати повинні звертатися до Регламентного комітету, щоб отримати його неупереджену реакцію на ситуацію.
Сам Микита Потураєв після перерви вибачився, зазначивши в коментарі у кулуарах парламенту, що «нікому не бажає лютої смерті», а лише не хоче, щоб, не дай Боже, на вулицях будь-якого міста пролилася хоч крапля крові. «Я закликаю змінити якість української політики, перейти від маніпуляцій до чесної дискусії, бо інакше наслідки можуть бути непередбачуваними та страшними. Тож я вибачаюся за слова, які були неправильно потрактовані та сприйняті як образа і навіть заклик до насильницьких дій», — сказав він.

У цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до деяких законів України (щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти і державним майном, № 4486); про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами, № 5304); про внесення змін до додатка № 3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо виділення 300 мільйонів гривень для забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні, № 5589).
У першому читанні ухвалено законопроекти: про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» (щодо удосконалення порядку зупинення та припинення державного фінансування статутної діяльності політичної партії,  № 5253); про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України, № 3683); про страхування (№ 5315); про внесення змін до Закону «Про виконавче провадження» (щодо створення умов для виконання угод про врегулювання спору (мирових угод), укладених між іноземним суб’єктом та державою Україна, № 5267); про особливості надання електронних публічних послуг (№ 5495).

Під час розгляду в першому читанні законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку в зв’язку з переходом прав на об’єкт нерухомого майна, який на ній розташовано, № 5248), один із його авторів Ігор Фріс повідомив: після того, як було ухвалено в цілому законопроект № 0850 щодо одночасного оформлення земельної ділянки та нерухомості, яка на ній розміщена, виникла необхідність додатково врегулювати низку проблемних моментів. «Ми пропонуємо, щоб і земля, і нерухоме майно, яке на ній розташоване, були предметом договору купівлі-продажу чи дарування», — сказав він, додавши, що цей законопроект не належить до регулювання земель сільськогосподарського призначення.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський нагадав: ухвалений в цілому законопроект № 0850 передбачає, що коли оформляється договір купівлі-продажу нерухомості, то він є підставою для перереєстрації права оренди або власності земельної ділянки, яка знаходиться під об’єктом нерухомості. «У зв’язку з ухваленням законопроекту № 0850 була реакція нотаріальної спільноти, яка запропонувала в частині відчуження землі та нерухомості на правах власності зазначати в договорах два об’єкти — і будівлю, і земельну ділянку, щоб нотаріуси могли перевіряти обтяження», — повідомив голова комітету. Законопроект № 5248 ухвалено в першому читанні.

Парламентарії підтримали проект постанови про зміну і встановлення меж міста Миргорода Миргородського району Полтавської області.

Із заявою від двох фракцій щодо розслідування справи вбивства Катерини Гандзюк та покаранням винних виступив народний депутат Ярослав Юрчишин. Ще одну заяву виголосила керівник фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, яка повідомила, що уже з червня цього року «Нафтогаз України» збільшує вартість газу для населення на 50 відсотків — до 11,94 гривні за кубометр. Народний депутат Ірина Геращенко («Європейська солідарність») закликала колег не перетворювати парламент на Бессарабку, закладаючи ложу уряду дорогими букетами, вартість яких тягне на річну зарплату вчителя, лікаря чи воїна на фронті.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив про входження народного депутата Василя Вірастюка до складу депутатської фракції політичної партії «Слуга народу».

Із днем народження вітали народного депутата Ольгу Коваль.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.