Днями інтернет-простір сколихнула новина: на вихідні готуються масові провокації. Унаслідок чого Президент буцімто вимушений буде ввести надзвичайний стан. Чи заслуговує така інформація на увагу, дізнавався і кореспондент «Голосу України».

Учора Європейська площа готувалася до провладного мітингу. Працівники комунальних служб прибирали сніг та монтували сцену. Адже декілька десятків тисяч мешканців Дніпропетровська, в основному бюджетники, учні технікумів та ПТУ, спортсмени, організовано вирушили до Києва для підтримки дій влади. Їдуть люди і з Донецька. Принаймні потяг, який доставить прихильників Президента до столиці, вже вирушив із міста, пишуть деякі ЗМІ. Підтвердили цю інформацію і в Партії регіонів. Зокрема, до громадської приймальні Дніпропетровської обласної організації надходить велика кількість звернень від мешканців області — прихильників влади, які обурені тривалим політичним протистоянням і хочуть взяти участь в акції-мітингу на підтримку курсу Президента. Принаймні про це повідомила заступник голови Дніпропетровської обласної організації Партії регіонів Наталія Гончаренко. «Наші прихильники обурені і вимагають показувати правду, хочуть їхати в Київ, щоб розповісти про свою позицію, висловити підтримку курсу Президента України, бути почутими як однодумцями, так і опонентами. Тому ми, підтримуючи ініціативу активістів та її прихильників, організовуємо поїздку 10 тисяч осіб для участі в безстроковій акції-мітингу».

У свою чергу, опозиція побоюється, що уряд готує масштабні провокації під час масових акцій прибічників і противників Євромайдану, які відбудуться цими вихідними. Лідер «Єдиного центру» Віктор Балога заявив, що провокації, зокрема, можуть статися на мітингу, який організовує влада. «Вона (влада. — Ред.) шукає привід для введення надзвичайного стану, адже ціна питання — збереження влади», — заявив політик в ефірі одного із телеканалів.

У Міністерстві внутрішніх справ України повідомили «Голосу України», що до них надійшов офіційний лист від керівника центрального апарату Партії регіонів про заплановані в столиці 14 грудня 2013 року масові заходи прихильників цієї політичної сили. Заявлена кількість учасників — 200 тисяч осіб. У зв’язку з цим з областей країни заплановані організовані виїзди громадян. Основні заходи відбудуться на Європейській площі, де зараз монтується сценічне обладнання. «МВС відповідно до компетенції забезпечуватиме громадський порядок та безпеку дорожнього руху. З цією метою буде залучено достатню кількість працівників міліції та військовослужбовців внутрішніх військ. Інформації стосовно масових провокацій до МВС не надходило», — зазначили в прес-службі відомства.