І квартири, дачі стають для місцевих жителів дедалі недоступнішими. Цим охоче користуються гості з Австрії, Німеччини і Словенії, у яких достатньо грошей, щоб купити будинок чи квартиру в Адріатичному регіоні або столиці. 

Словенці, наприклад, вважають, що це вдале вкладення «вільних» грошей, що приноситиме їм постійний прибуток. Квартири в Загребі вони вигідно здають в оренду, а в будинках на Адріатичному узбережжя відпочивають по черзі зі своїми рідними й знайомими. Наприкінці осені нерухомість у приморській зоні «консервується» до весни й передається під охорону приватним фірмам. Тобто іноземні власники квартир мають постійне місце відпочинку на морі й не витрачаються на готелі. 

Щоправда, у зв'язку з пандемією в 2020-му рівень продажів нерухомості в Хорватії порівняно з попереднім роком дещо знизився. Але все ж брокерські контори зазначають, що громадяни інших країн придбали понад 30 тисяч квартир. Найбільше в Загребі й передмісті -- майже 12 тисяч, а на морі -- більше 10 тисяч. Цього року після скасування заборон на пересування між Хорватією, Словенією та Австрією попит на нерухомість у Загребі, районі Дубровника, Спліта, Шибеника та інших курортних містечок різко зріс. 

Як повідомляють брокерські фірми Хорватії, ціни на квартири в нових закритих комплексах на узбережжі півострова Істрія починаються від 1 100 євро за квадратний метр. Безумовно, ті, які з  видом на море, коштують дорожче. Але зараз усе первинне житло розташоване від моря щонайменше за кілометр. Ціни на квартири вторинного ринку через обмеженість пропозицій не опускаються нижче 2500--3000 євро за квадратний метр. Навіть «в убитому помешканні», що потребує значного ремонту. А якщо квартира в хорошому стані, то ціна злітає майже вдвічі. І коли покупця щось не влаштовує, то йому пропонують пошукати інші варіанти. Але таких пропозицій стає дедалі менше. Хорвати виставляють на продаж квартири в курортній зоні лише за гострої потреби в грошах чи в разі переїзду на проживання до іншої країни.

Цього року значно зросли й ціни в Загребі. Квадратний метр житла в центрі столиці брокерські фірми пропонують купити за 3146 євро, а в передмісті -- за 2142. Для більшості хорватів -- це дуже висока ціна. Щоб придбати таку квартиру, доведеться брати кредит в банку й виплачувати його майже все життя.