Верховна Рада до кінця поточної сесії розгляне в першому читанні проект закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаний із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№ 5599), та альтернативні законопроекти (№№ 5599-1, 5599-2, 5599-3). Про це повідомив голова парламенту Дмитро Разумков в ефірі «Радіо Свобода».

«На наступному пленарному тижні або через тиждень, залежно від того, коли він буде підготовлений комітетом до розгляду, ми зможемо побачити законопроект у залі», — сказав він.
За словами Дмитра Разумкова, такий закон допоможе унормувати публічні відносини між чиновниками і представниками великого бізнесу.
Він відзначив, що підтримує ідею декларування чиновниками своїх зустрічей із представниками великого бізнесу. Разом із тим голова парламенту переконаний, що формувати реєстр олігархів має не РНБО, а спеціальний державний орган.

«Закон прописаний на десять років. Сьогодні ми маємо одного Президента і розуміємо, як він буде діяти. Але після його каденції потрібно мати запобіжники, які не дозволять використовувати цей механізм не на користь держави», — сказав Дмитро Разумков.

Водночас він підкреслив необхідність створення в Україні законодавства про лобіювання. «Мені здається, що повинен бути закон про лобіювання. Не в тому негативному розумінні, яке є зараз в суспільстві. А в тому варіанті, який ми можемо бачити в США, в Європі, де лобісти обстоюють інтереси бізнесу, не порушуючи закон, вони декларують свої статки, свої контакти. Це допоможе вивести в публічну площину те негативне, що поки присутнє в українській політиці», — пояснив Голова Верховної Ради.

Він також додав, що підготовка відповідної законодавчої ініціативи є питанням недалекої перспективи. «Ми будемо займатися цим законопроектом. І незабаром він з’явиться в стінах Верховної Ради України», — зазначив Дмитро Разумков.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.