Перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів про підвищення інституційної спроможності законодавчого органу учасникам круглого столу з нагоди 25-ї річниці Конституції України «Інституціоналізація конституційних функцій Верховної Ради України».

«Створення інституційно спроможного парламенту, здатного швидко та ефективно реагувати на виклики, які постають перед державою, є не просто побажанням чи далекою мрією — це вимога часу, гарантія державності та стабільного поступального руху вперед», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він наголосив, що Верховною Радою поточного скликання вже зроблено чимало як для планування своєї діяльності, так і для вироблення прогнозованості законотворчого процесу. Зокрема, було запроваджено планування законопроектної роботи, прийнято План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2020-й та 2021 роки.

«Це перший крок, який змусить нас привчатися діяти планомірно, орієнтуючись на той чи інший результат. Загалом планування роботи парламенту є важливою складовою інституціоналізації його конституційних функцій, невіддільним елементом удосконалення роботи. Ще одним важливим кроком, який ми плануємо зробити до 25-ї річниці Конституції України, — стане реєстрація законопроекту про правотворчу діяльність в Україні», — повідомив політик.

За словами Першого заступника Голови Верховної Ради, «сучасний стан розвитку конституційних правовідносин, а також відчутні як глобалізаційні та інтеграційні процеси, які впливають на нього, економічна ситуація в державі, окупація частини території України впевнено доводять, що без коригування окремих конституційних приписів подальший розвиток багатьох інститутів держави є неможливим».

«Безумовно, одну з визначальних ролей у цьому процесі має зіграти Верховна Рада України. Тому чітка інституціоналізація її конституційних функцій і висока інституційна спроможність є невіддільними атрибутами досягнення поставлених перед нами завдань», цитує Руслана Стефанчука секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото секретаріату Першого заступника Голови Верховної Ради України.