Над його створенням працювали представники всіх 57 територіальних громад Чернігівщини, члени національно-культурних товариств, громадських організацій, творчих колективів, різні вікові та соціальні групи, загалом понад 200 осіб.

«На полотні — притаманний саме Чернігівщині візерунок і кольори, 10 симетричних квіткових вазонів, розмежованих орнаментальними стрічками, де кожен елемент їх поєднання, і навіть кількість, є символічними, — каже заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако, який також узяв участь у виготовленні рушника. — Квітка символізує любов і доброту, які накопичуються в народі, а сам вазон складається з коріння (минулого), стеблини (теперішнього) і крони (майбутнього). Берегинькі, які присутні на цьому рушничку, зображені символом родючості, тобто те, що зароджує націю і дає їй життя».

Рушник має довжину 200 метрів, і цей всеукраїнський рекорд офіційно зафіксовано представниками Книги рекордів України. А до пам’ятника Борцям за волю України представники влади, церкви та громадськості поклали квіти.

Фото Олега ГОЛОВАТЕНКА.