Рустем Умєров переглядає фотовиставку.

Експозиція висвітлює важливу подію в новітньій історії кримськотатарського народу, що відбулася 30 років тому, — відновлення Курултаю кримськотатарського народу після 73-річної вимушеної перерви, а також представляє світлини, що відображають початок повернення і облаштування кримських татар на своїй землі.

Виставка триватиме до 2 липня 2021 року в кулуарах третього поверху будівлі парламенту, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів, що експозиція відкривається фотографіями історичного I Ку-рултаю кримськотатарського народу, який відбувся в Бахчисараї 9 грудня (26 листопада) 1917 року.
Наприкінці 1980-х років кримські татари, завдяки десятиліттям самовідданої боротьби за право жити на своїй Батьківщині, прорвали всі заборони та перешкоди, що встановлювалися режимом СРСР із 1944 року, та стали масово повертатися з місць вигнання до Криму. 26 червня 1991 року в Сімферополі, в урочистій обстановці та у присутності сотень гостей — представників кримськотатарської діаспори, правозахисників із різних країн, народних депутатів—членів «Народної Ради» у Верховній Раді України, журналістів десятків іноземних видань і телеканалів відкрилася перша сесія Курултаю кримськотатарського народу другого скликання, делегати якого були обрані кримськими татарами, які тоді були розсіяні по всій території СРСР.

Курултай кримськотатарського народу другого скликання оголосив про свою спадкоємність із I Курултаєм, який відбувся в Бахчисараї 9 грудня (26 листопада) 1917 року та проголосив Кримську Народну Республіку.

Народний депутат, кримський татарин за національністю, Рустем Умєров під час огляду експозиції сказав, що кримські татари та українці — це одна політична нація. «Виставка показує, як будувалася наша спільна Україна. Це частина нашої історії. Ми повинні знати все: і Карпати, і Крим», — сказав він, зазначивши, що в парламенті має голосуватися дуже важливий закон про корінні народи України. «Ми його чекали 30 років», — підкреслив Рустем Умєров.

У відкритті фотовиставки також узяв участь народний депутат Мустафа Джемілєв, інші парламентарії та члени Меджлісу кримськотатарського народу.

Зазначимо, що експозиція містить декілька світлин фотокореспондента «Голосу України» Олександра Клименка.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.