Україна, незважаючи на значні обмеження міжнародної торгівлі, пов’язані з поширенням пандемії коронавірусу, за результатами минулого року посіла лідируючі позиції за обсягами окремих агропродовольчих товарів. Тож, як вважає старший науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький, і цьогоріч маємо непогану перспективу закріпитися з вітчизняними сільгосптоварами на закордонних ринках.

За даними Державної митної служби, Україна вже звично утримує перше місце за обсягами експорту соняшникової олії. Торік зарубіжні продажі цього продукту сягнули рекордних 6 млн 860 тис. тонн.

Також ми очолили світовий рейтинг експортерів проса, наростивши продажі за кордон більш як удвічі — до 116 тис. тонн. Наша держава — друга серед експортерів ячменю, меду та ріпаку.

Україна входить у десятку найбільших постачальників на світовий ринок багатьох інших продуктів, зокрема, кукурудзи, лущених волоських горіхів, сушеного гороху, пшениці, концентрату яблучного соку, казеїну, волоських горіхів у шкаралупі, сушених яєчних продуктів, коріандру, сої, кукурудзяного крохмалю, соєвої олії, м’яса птиці, ріпакової олії з низьким вмістом ерукової кислоти (каноли), консервованих томатів, кукурудзяної олії, інформує Богдан Духницький.

Варто додати, що, за підсумками 2020 року, наша країна здійснила поставки агропродукції до Євросоюзу на 6 млрд євро.