З нагоди 370-річчя битви під Берестечком митрополит Луцький і Волинський Православної церкви України Михаїл (на знімку) відвідав це місто і освятив нижній храм Свято-Троїцького собору на честь Усіх волинських святих та очолив божественну літургію. Із високопреосвященним служили горохівський декан протоієрей Андрій Сидор, настоятель парафії священик Микола Качмар, намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря села Пляшева Рівненської єпархії архімандрит Софроній, місцеве духовенство.

 

Звертаючись до парафіян храму, архіпастир нагадав про події, які сталися під Берестечком 1651 року. Владика зазначив, що козаки вмирали за свою свободу, бо вірили, що існує життя вічне.

Після богослужіння митрополит Михаїл на площі міста, що перед собором, відправив панахиду за загиблими українськими воїнами, а потім у краєзнавчому музеї Берестечка оглянув виставку, присвячену битві 1651 року між козацьким військом Богдана Хмельницького і загонами польського короля. В експозиції музею представлено також й історію будівництва Свято-Троїцького собору, яке розпочалося ще в 1910-му (перший камінь у будівництво заклав архієпископ Волинський Антоній (Храповицький) і було продовжено вже за часів незалежної України.

Свято-Троїцький собор громада хотіла присвятити загиблим під Берестечком козакам, тож до зведення долучилися ледь не всі православні жителі міста і довколишніх сіл. Зробити це в роки польської окупації Волині, а тим паче в період радянської влади було важко. Лише після переходу храму в січні 2019-го під юрисдикцію Православної церкви України він став одним із духовних центрів, де зберігається пам’ять про Берестецьку битву 1651 року.

Фото інформаційної служби єпархії та автора.