Про це зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук (на знімку) під час панельної дискусії: «Верховенство права та діалог влади і громадянського суспільства».

«Дуже цінним є обмін ідеями: коли громадський сектор разом з органами влади напрацьовують необхідні законодавчі ініціативи, які приносять користь Україні. Саме у такій синергії можна віднайти рішення, які якнайкраще відповідатимуть інтересам різних груп населення та матимуть довготривалий ефект у вирішенні питань, що з’являються на порядку денному. Налагодження діалогу влада—громадяни — це значний внесок у розв’язання суспільно значущих проблем в Україні та розвиток громадянського суспільства, побудову суспільства свідомих і відповідальних громадян», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що у співпраці з представниками громадянського суспільства було підготовлено законопроекти про всеукраїнський та місцевий референдуми.

«Також спільно нам вдалося попрацювати над законопроектами, які стосуються судової реформи в Україні, та над багатьма іншими. Серед них — прийнятий Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (№ 3711-д)», — поінформував Руслан Стефанчук.

За його словами, парламент, як єдиний законодавчий орган України, готовий і надалі вести діалог із громадянами, напрацьовувати необхідні законодавчі ініціативи, а також відстежувати їх реалізацію за допомогою засобів парламентського контролю.

Перший заступник глави парламенту також нагадав, що цьогоріч Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект «Про публічні консультації» (№ 4254), які є важливим інструментом громадської участі.

«Однак ми дещо розширили цю участь, зареєструвавши законопроект «Про правотворчу діяльність» (№ 5707). Він дає можливість професійним спільнотам виступати експертами в тих чи інших питаннях, пов’язаних із нормопроектуванням, брати активну участь у моніторингу правотворчої діяльності та надавати свої рекомендації щодо вдосконалення нормативно-правових актів тощо.

Разом із представниками громадського сектору ми будемо й надалі напрацьовувати важливі законопроекти, які сприятимуть якісним змінам в Україні. Для того, щоб усі закони, необхідні для реформаторського поступу, приймалися своєчасно та працювали на користь Україні, парламент працює в пленарному режимі та проводить позачергові засідання», — зазначив Руслан Стефанчук.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Фото секретаріату Першого заступника Голови Верховної Ради України.