А Державна служба статистики тим часом порахувала рентабельність різних галузей економіки і оголосила список переможців. Найбільш прибутковими стали сільське господарство, а також лісове і рибне. Загальна рентабельність усіх підприємств — лише 1,1%.

Зокрема, найбільш рентабельними стали галузі сільського, лісового і рибного господарств — 18,4%.

Слідом за ними за рівнем прибутку йдуть оптова і роздрібна торгівля — 16,3%, інформація та телекомунікації — 15,2%, охорона здоров’я — 11%, транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність — 6,8%. Водночас у промисловості рентабельність становить лише 4%, у професійній, науковій і технічній діяльності — 2,4%.

Також низка галузей показали негативну рентабельність: тимчасове розміщення і організація харчування — 8,9%, мистецтво, спорт, розваги та відпочинок — 9,6%, операції з нерухомим майном — 5,4%.

Дивно, що Держстат обійшов увагою галузі енергетики. Невже там так усе погано? Чекаємо на нові підвищення тарифів?

Підготовку до наступного опалювального сезону розпочато вчасно, у встановлені законом терміни. Про це минулого тижня на засіданні уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Інформація про це з’явилася на урядовому інтернет-порталі.

«...Видано відповідні розпорядження уряду... питання перебуває на моєму постійному контролі й на контролі... Міністерства розвитку громад і територій та Міністерства енергетики», — повідомив глава уряду.

Шмигаль додав, що профільні міністерства спільно з НАК «Нафтогаз» вирішують питання підготовки і запуску до опалювального сезону теплоелектроцентралей.

Влада запевнила, що в нових умовах регулювання цін на газ не залишить міста без підтримки.

Про підтримку побутових споживачів і як більшості з них обігрітися під час наступного опалювального сезону не говорили. Напевно, вважають, що тарифи на газ та електрику прийнятні.

За даними Рахункової палати України, майже півмільйона осіб з 19 тисяч сіл не мають централізованого водопостачання, не забезпечені питною водою належної якості та у достатній кількості. Про це свідчать результати аудиту ефективності виконання заходів Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року.

У рамках програми впродовж 2013—2020 років реалізовувалися заходи щодо першочергового забезпечення централізованим водопостачанням сільських населених пунктів, що користуються привізною водою, які мали виправити ситуацію. Водночас на цей напрям з державного бюджету спрямовувались кошти лише на II етапі (2017—2020 роки) в обсязі 2,3% загального обсягу видатків на виконання програми.

Незадовільна реалізація заходів призвела до того, що із понад 26 тис. сільських населених пунктів забезпечено водопостачанням 26,9%, водовідведенням 1,8%. Лише в 713 сільських населених пунктах (3,7% незабезпечених централізованим водопостачанням) 6 областей використовувалась привізна вода для забезпечення потреб майже 149 тис. осіб. А якісні показники питної підземної води в колодязях, якою переважно користується сільське населення, не відповідають вимогам за санітарними показниками якості.

Звіт та рішення за результатами аудиту опубліковані на офіційному веб-сайті Рахункової палати.

Підсумовував Віктор БОНДАР.