Десятиліттями вважали втраченим опис до генерального проекту реконструкції Дніпропетровська 1940 року. Тепер, коли документ знайдено і передано до Музею історії Дніпра, він стане новим етапом дослідження історії, дасть змогу ученим і городянам глибше зрозуміти характер розвитку міста.

Унікальний документ приватний дарувальник передав міському голові Борису Філатову, а той — уже в музей.

І до, і після Другої світової війни документація з планування або забудови Дніпропетровська була засекречена. Показували тільки урізану статистику й розрахунки без креслень. В історії містобудування генеральний проект реконструкції 1940 року вважали нереалізованим через війну. Насправді він був чинним документом до прийняття нового генплану в 1956-му.

«Унікальний документ містить рідкісні відомості про стан міста наприкінці 1930-х років. Його вивчення внесе новизну в історію міжвоєнного міста», — вважає історик Валентин Старостин.

Після війни центральну частину міста відновлювали саме відповідно до цього генплану. Наприклад, передбачали проведення транзитної магістралі від Центрального мосту не через центральну площу, а прилеглими вулицями. За схемами документа планували Привокзальну площу й прокладали вулицю Курчатова. Також уперше було запропоновано створити Південну промзону й прилеглі житлові райони у верхній частині вулиці Робочої і проспекту Олександра Поля. А з 1944 року продовжено будівництво сучасного Південмашу, інших підприємств і житлових кварталів у різних частинах Дніпропетровська. Документ передбачав велике територіальне розширення міста і зростання кількості його жителів.

Як показали наступні десятиліття, чимало задумів тодішніх містобудівників так і залишилися на папері.

Генплан планують оцифрувати для інтерактивних стендів.

Дніпропетровська область.

Фото Дніпровської міськради.