Відкривши чергове засідання Кабміну, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував участь урядової команди у Конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у литовській столиці — Вільнюсі. «Це надзвичайно важлива подія, яка є свідченням міжнародної солідарності з Україною та послідовної підтримки прогресивного руху нашої країни до європейського майбутнього», — сказав глава уряду, підкресливши, що четверта конференція — це той майданчик, де ми маємо продемонструвати зроблене та залучити ще більше міжнародних партнерів.

За словами прем’єра, уряд наполегливо працює над покращенням інвестиційного клімату, щоб наблизити нашу країну до першої тридцятки в рейтингу «Doing Business». «З цією метою вже зроблено надзвичайно важливі кроки, які стосуються запровадження податкових стимулів для великих інвест-проектів та ухвалено низку важливих законів. А уряд зі свого боку докладає максимальних зусиль, щоб механізм «інвест-нянь» на практиці запрацював якомога швидше. До вже ухвалених чотирьох підзаконних актів уряд під час засідання також затверджує методологію розрахунку обсягу надання державної допомоги для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями, що дасть змогу інвестору отримувати податкові стимули до 30 відсотків», — сказав Д. Шмигаль, зауваживши, що хоча запуск інструменту підтримки проектів зі значними інвестиціями усе ще триває, Офіс залучення та підтримки інвестицій «UkraineInvest» уже отримав 23 запити від потенційних інвесторів на загальну суму 1,35 мільярда доларів США.

Також прем’єр наголосив на важливості впровадження пенсійної накопичувальної системи в Україні та розвитку фондового ринку. «Україна потребує продовження пенсійної реформи, щоб українці мали гідне пенсійне забезпечення. Тому уряд затверджує Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку як орган ліцензування в системі накопичувального пенсійного забезпечення. Це необхідний крок до підготовки інфраструктури для функціонування пенсійних фондів, а також механізм, що дає можливість працювати ви-ключно професійним та відповідальним компаніям», — сказав Д. Шмигаль.

Коментуючи запуск з 1 липня нинішнього року ринку землі, глава уряду повідомив, що за перші шість днів було зареєстровано 322 угоди про купівлю-продаж ділянок, щодо яких раніше діяв мораторій. «Міфи про масовий розпродаж земель та вивезення українського чорнозему за кордон залишилися лише міфами», — зауважив глава уряду.

Кабінет Міністрів затвердив порядок надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини для чоловіка, батька дитини, який не перебуває в зареєстрованому шлюбі, та для бабусі, дідуся чи іншого повнолітнього родича одинокої матері, якщо мати чи батько є одинаками. Відпустка надаватиметься одноразово на 14 днів без урахування святкових і неробочих та повинна бути використана працівником не пізніше 104-го дня із дня народження дитини.

Д. Шмигаль повідомив, що уряд затверджує постанову, яка передбачає підвищення з 1 січня 2022 року розміру допомоги на дітей із тяжкими хворобами, яким не встановлено інвалідність. Також підтримано ініціативу про встановлення стипендій дітям загиблих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій або осіб з інвалідністю внаслідок війни. Це рішення також передбачає призначення державної соціальної допомоги та допомоги на дітей одиноким матерям без зменшення її розміру, якщо центр зайнятості не зможе запропонувати їм роботу.

Міністр оборони Андрій Таран під час засідання пояснив ситуацію, що склалася довкола парадного взуття, в якому жінки-військовослужбовці мають брати участь у параді до Дня Незалежності України. За його словами, після того, як пролунало чимало думок, що парадні туфлі дуже незручні для марширування, відбулася зустріч із жінками-військовослужбовцями. За її наслідками вирішено розробити новий дизайн взуття зі шнурками та на менших підборах.

Уряд підтримав та подасть на розгляд парламенту низку законопроектів: про внесення змін до Закону «Про співробітництво територіальних громад» (щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад); про внесення змін до Перехідних положень Податкового кодексу України (щодо встановлення мораторію на індексацію ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України для виду радіозв’язку «стільниковий радіозв’язок»); про внесення зміни до Прикінцевих положень Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій); про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва).

Кабінет Міністрів погодив звільнення Андрія Бойчука з посади голови Івано-Франківської ОДА та призначення на цю посаду Світлани Онищук.