Тематика «Наш Дністер, врятуймо його» близька автору, адже він народився та живе на березі цієї мальовничої річки — в селі Городниця на Івано-Франківщині.

Виставку ініціював голова обласної організації НСХУ Володимир Повшик, котрий високо оцінив нові твори Андрія Кучмея, наголосив, що вони справді передають неймовірну відданість сивочолому Дністру, його красі.

На презентацію прибуло чимало гостей — художників, краєзнавців, давніх друзів. Серед них — Ганна Карась, доктор мистецтвознавства, професор кафедри методики музичного виховання та диригування Прикарпатського національного університету. Вона навчалася разом із подружжям Андрія та Дарії Кучмеїв, тож оповіла про творче зростання своїх талановитих приятелів. Адже на теренах Прикарпаття вони десятиліттями долучаються до фестивалів, дають сольні концерти як музиканти.

Безумовно, Андрій Кучмей не раз презентував свої твори на районних та обласних виставках. На цьому наголосив відомий краєзнавець та видавець Володимир Никифорук. Власне, в культовому вже альманаху «Ямгорів» самобутній митець представлений ще 1993 року.

«Виставка концептуальна, об’єднана однією темою. Це кращий вираз наївного мистецтва, адже Андрій — художник-аматор. Він зумів зафіксувати й передати витончену красу Дністра, — акцентував увагу Богдан Губаль, відомий художник, професор кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету. — Кожна картина — наче за срібно-сивою поволокою. І вихлюпує з них прозора вода. Нехай такою й залишається ріка — без руйнівних міні-ГЕС, без варварського нищення навколишньої краси. Із чистими, не сплюндрованими людською діяльністю берегами».

На презентації йшлося загалом про творчу родину Кучмеїв. На доказ цього Андрій та Дарія виконали дуетом кілька пісень. Солістка Національного академічного гуцульського ансамблю пісні і танцю «Гуцулія» Олена Раджапова-Афанасьєва нагадала, як у Городниці знімали її пісню напередодні свята Івана Купала — «Маренонька». Режисер та оператор відеокліпу Руслан Ганущак наголосив на тому, що в роботі задіяні Андрій у ролі мольфара та кобзаря, внучка Анастасійка й дитяча зразкова хореографічна студія «Зірничка», якою керує дочка Кучмеїв Маріанна Карп’як.

На знімку: Володимир Повшик, Дарія Кучмей, Зоя Слободян та Андрій Кучмей (зліва направо).

Фото автора.