Зокрема, в гетьманській столиці — в Батурині — буде піднято прапор розміром 4 на 6 метрів на флагштоці висотою до 30 метрів. Територію озеленять рулонним газоном, кущами ялівцю. Тендерні процедури проведено, вартість об’єкта — майже 4 мільйони гривень. Важливість цього прапора саме для Батурина очевидна, адже щороку тут бувають майже 200 тисяч туристів.
Оскільки зона будівництва флагштока розташована на території пам’ятки археології місцевого значення — укріпленого багатошарового поселення «Батуринська фортеця», на місці будівельних робіт за дозволом Міністерства культури та інформаційної політики України розпочалися охоронні археологічні дослідження.

Наступний об’єкт до ювілею — ремонт нижньої частини Валу в Чернігові. Вартість його реконструкції — 76,1 мільйона гривень. Роботи — на завершальному етапі, але масштабна реконструкція усього парку спланована до 2025 року. Нині йдуть роботи на гарматній алеї, де одночасно проведено й археологічні розкопки.

«Третій об’єкт хоч і не належить до програми «Велике будівництво», але має безпосередній стосунок до святкування Незалежності. Уже незабаром на будівлі нашої облдержадміністрації встановлять архітектурне підсвічування і сірий фасад заграє новими синьо-жовтими кольорами. Проект реалізується за підтримки соціально відповідального бізнесу нашого регіону, з бюджету на нього не буде витрачено жодної гривні», — наголосила голова облдержадміністрації Анна Коваленко.

На будівлі ОДА встановлять приблизно 40 сучасних LED-світильників із лінзами різного куту розсіювання та відтворення суцільного світла в кольорах національного прапора. Це буде економне освітлення: за годину витрачатиметься лише 1,5 кіловата електроенергії. Старт робіт заплановано на початок наступного місяця, завершення — орієнтовно на 19—20 серпня. Будівля облдержадміністрації стане справжньою окрасою Красної площі древнього міста.

Чернігів.

Фото прес-служби Чернігівської ОДА.