Днями Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин провів виїзне засідання в Бердянську Запорізької області. Члени комітету здійснили моніторинговий візит до Бердянської виправної колонії № 77, де перевірили умови тримання і стан дотримання прав засуджених.

«Після відвідин закладу позбавлення волі та спілкування з ув’язненими провели вперше в історії засідання Комітету з питань прав людини в колонії», — зазначив голова комітету Дмитро Лубінець. Він додав, що заклад став відомим через системні порушення та знущання над ув’язненими з боку персоналу колонії. «Постійно порушуються права людини, що неприпустимо, навіть якщо громадяни перебувають в місцях тимчасового позбавлення волі, де несуть покарання за скоєні проти-правні дії», — зауважив очільник комітету.

Усебічно вивчивши стан справ у закладі позбавлення волі, Комітет з питань прав людини ухвалив рішення рекомендувати Міністерству юстиції дотримуватися рішення комітету від 28.04.2021 та здійснити необхідні заходи щодо подальшої ліквідації державної установи «Бердянська виправна колонія № 77». Крім того, всю зібрану інформацію щодо порушень прав людини в Бердянській виправній колонії № 77 комітет передасть правоохоронним органам.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.