«Через недосконалість законодавства велика кількість військових пенсіонерів не отримували своєчасної індексації. Для виправлення ситуації ухвалюється рішення про встановлення щомісячних доплат», — повідомив прем’єр. Таким чином щомісячну доплату у розмірі 2000 гривень отримуватимуть колишні військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу міліції, поліцейські та інші особи, пенсії яким призначено до 1 березня 2018 року.

При цьому для військових пенсіонерів встановлюється мінімальна пенсія у розмірі 3854 гривень та збільшується мінімальна пенсія для учасників бойових дій, які втратили працездатність, до 3893 гривень.

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про створення Українського ветеранського фонду, який має запрацювати з 1 січня 2022 року. Це бюджетна установа. Фонд дасть змогу акумулювати кошти, які спрямовуватимуться винятково на підтримку ветеранського бізнесу, реалізацію проектів та програм із реінтеграції ветеранів до активного суспільного життя, відновлення фізичного та психологічного здоров’я, підвищення професійного та освітнього рівнів ветеранів.

Крім того, уряд розпочав створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни та Електронного кабінету ветерана. «Створення нової цифрової інфраструктури дасть можливість оптимізувати та інтегрувати інформацію, наприклад, щодо пільг та програм для ветеранів, якими вони користуються або зможуть користуватися», — сказав прем’єр, додавши, що з цією метою передбачений перерозподіл коштів держбюджету для забезпечення створення відповідних сервісів та їх захищеного функціонування.

Європейський Союз вніс Україну до «зеленого списку» країн та рекомендував скасувати обмеження на подорожі українців. «Кінцеве рішення — за державами-членами, але фактично ЄС дав «зелене світло», щоб українці могли безперешкодно їздити до Європи», — повідомив під час учорашнього засідання уряду прем’єр Денис Шмигаль.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, це рішення є визнанням з боку ЄС того, що показники за-хворюваності на COVID-19 в Україні є стабільними і достатньо низькими, а дії уряду — достатньо системними та ефективними, щоб тримати ситуацію під контролем. «Тепер кожна держава—член Євросоюзу розглядатиме питання про включення України у свій національний «зелений список» та визначатиме умови в’їзду на свою територію», — сказав міністр, додавши, що всім українським посольствам у країнах ЄС уже доручено активно працювати з європейськими партнерами, щоб умови в’їзду українських громадян були максимально спрощеними. Водночас Д. Кулеба зауважив, що під час ухвалення рішення кожна держава—член ЄС не лише братиме до уваги ситуацію в Україні, а й керуватиметься власними епідеміологічними показниками.

Поінформувавши про розробку програми справедливої трансформації вугільних регіонів, Д. Шмигаль зазначив, що вже цього року за підтримки міжнародних партнерів почнеться реалізація двох пілотних проектів — у Червонограді та Мирнограді. «Це не про закриття шахт, а про створення нових виробництв та нових можливостей для розвитку бізнесу та формування нової інфраструктури», — сказав він. Прем’єр також повідомив про виділення 400 мільйонів гривень для погашення заборгованості у зарплаті перед українськими шахтарями.