Відкривши позачергове пленарне засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що воно проводиться у зв’язку з вимогою Президента, та запропонував перейти до розгляду питань порядку денного.

Представляючи законопроект про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні (№ 5463), народний депутат Михайло Крячко повідомив, що він передбачає запровадження електронної реєстрації місця проживання, скасування штампа про прописку в паспорті громадянина України, закріплення ведення реєстрів територіальних громад в електронній формі та їх інтеграцію з інформаційною системою Державної міграційної служби. З цією метою впроваджується норма щодо декларування місця проживання за допомогою єдиного державного веб-порталу електронних послуг «Дія». «Замість відвідування трьох установ, що займає від трьох до тридцяти днів, буде десять хвилин на заповнення самої заяви і одна доба на її опрацювання», — сказав він.

Народний депутат Олександра Устінова, яка представляла альтернативний законопроект № 5463-1, звернула увагу, що нині сім мільйонів людей фактично є переселенцями, які живуть не за адресою реєстрації. У зв’язку з цим вона закликала підтримати норму, яка дозволяє людям просто декларувати своє місце проживання. Після обговорення у першому читанні підтримано законопроект № 5463.

Також у першому читанні схвалено доопрацьований законопроект про державний екологічний контроль (№ 3091). Доповідач, народний депутат Олександр Маріковський наголосив, що законодавство у сфері екологічного контролю не переглядалося вже 30 років, тож проблеми, пов’язані із забрудненням атмосферного повітря шкідливими викидами підприємств, річок — стічними водами, облаштуванням незаконних сміттєзвалищ усі ці роки не вирішувалися належним чином. «Причиною цього є неефективний державний екологічний контроль. Тому ми розробили законопроект, який дозволить створити нову природоохоронну інспекцію. З новими конкурентними заробітними платами, з повною процедурою звітності та реєстрації кожного кроку в електронній системі «Екологічний інспектор», — повідомив О. Маріковський.

Народний депутат Юлія Овчинникова, яка представляла законопроект про території Смарагдової мережі  (№ 4461), повідомила, що документ імплементує дві директиви — Пташину і Оселищну, які спрямовані за збереження рідкісних видів рослин та тварин. «Станом на сьогодні в Україні 377 «смарагдових» об’єктів, які охоплюють 13 відсотків від загальної площі України, а це   8 мільйонів гектарів», — сказала вона та закликала закріпити захист Смарагдової мережі на рівні закону. Однак для ухвалення законопроекту в першому читанні не вистачило голосів, тож його спрямовано на доопрацювання.

За результатами голосування відхилено законопроект про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності (№ 4167).

Натомість законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів (№ 5650) ухвалено за основу. Голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова повідомила, що ці зміни сприятимуть збільшенню площі українських лісів. Зокрема, під законодавчий захист потраплять так звані «самосійні ліси», яких майже 500 тисяч гектарів. Також законопроект спрощує процедуру створення нових лісів та впроваджується захист від їхньої забудови, дозволить зменшити ризики для біорізноманіття та нелісових природних екосистем, запроваджує мораторій до 2025 року на розорювання пасовищ та сіножатей.

У першому читанні підтримано законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, № 5339). Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський повідомив, що ці зміни мають спростити процедури отримання дозволів на викиди в атмосферне повітря та зробити їх зрозумілими для бізнесу, влади і суспільства. Міністр також запевнив, що законопроект сприятиме виконанню суб’єктами господарювання заходів зі скорочення викидів та посилення відповідальності за порушення у сфері охорони атмосферного повітря.

За основу підтримано законопроект про внесення змін до Закону «Про Фонд державного майна України» та інших законодавчих актів України (щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди державного і комунального майна, № 4572). Доповідач, народний депутат Роксолана Підласа нагадала, що під час ухвалення держбюджету на 2021 рік перед Фондом держмайна було поставлено завдання заробити 12 мільярдів гривень від приватизації у 2021 році. «Це амбітна ціль, але її можна здійснити, якщо дозволити фонду нормально працювати», — сказала вона, поінформувавши, що законопроект спрямовано на спрощення процедур приватизації та підвищення привабливості об’єктів. За словами доповідачки, пропонується встановити вимогу повного розкриття даних про об’єкт для усіх зацікавлених інвесторів, адже тільки повна прозорість дозволить сформувати справедливу ціну на об’єкт, а також дозволити за рішенням уряду продавати стандартизовані об’єкти великої приватизації на електронних аукціонах, а не тільки офлайн.

Крім того, після ухвалення законопроекту № 4572 приватизація державних підприємств почне наповнювати й місцеві бюджети також, адже 10 відсотків від ціни кожного об’єкта отримає бюджет громади, в якій він розташований.

У другому читанні та в цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу, № 2351); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин, № 3576); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єктів підвищеної небезпеки, № 4407); про внесення змін до статті 16 Закону «Про охорону атмосферного повітря» (щодо регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами, № 4259); про особливості надання електронних публічних послуг, № 5495; про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо спрямування коштів на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини, № 5551-2).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.