Одним з його архітекторів був єзуїтський чернець італієць Джакомо Бріано.

Свого часу костел відігравав важливу роль в оборонній системі міста. Про це свідчить його потужна західна стіна, що була продовженням мурів Окольного замку. У ній ще нині можна побачити безліч бійниць для стрілецької зброї, так само, як і залишки оборонного рову, який проходив поруч із мурами.

Окрім верхнього храму, у костелі було запроектовано й нижній. Сьогодні його можуть побачити відвідувачі підземель костелу, які завдяки старанням ентузіаста (на жаль, уже покійного) Олега Виноградова та його юних помічників очистили й відкрили для туристів.

Згодом (ХVII ст.) впритул до костелу спорудили єзуїтський колегіум, який відзначався високим рівнем освіти й був одним із найавторитетніших навчальних закладів на території історичної Волині. Крім духовних дисциплін, у ньому викладали філософію, етику, фізику, математику, фехтування, танці...

Нині тут розташовано коледж Національного університету харчових технологій.

Певний час у цій будівлі жила родина Косачів. Костел святих апостолів Петра і Павла — головний храм Луцької дієцезії римсько-католицької церкви. Тож якщо йтимете оглядати замок Любарта, заверніть і в цю стару і намолену століттями святиню. Пам’ятайте, що свого часу в костел любила заходити маленька Леся Українка.