Вже 20 років минуло, відколи ми, ви та всі українці почали звертатися до політиків, щоб прийняти закон, який дасть змогу знизити дитячу смертність. На підтримку законопроекту «Про фортифікацію борошна» Рівненська обласна рада 2 червня 2021 року прийняла рішення № 239 і звернулася до Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України.

Діти в Україні народжуються з показниками росту і здоров’я, подібними до дітей в інших країнах Європи. Проте в Україні, на відміну від європейських країн, реєструються вищі показники дитячої смертності. Це означає, що проблеми криються переважно не у біологічних характеристиках новонароджених, а в суспільстві загалом і медичній допомозі зокрема.

Загальновідомо, що вроджені вади розвитку є однією з головних причин малюкової смертності. Про це свідчать статистичні дані. Цей факт доводять і дослідження EUROCAT (мережі систем моніторингу вроджених вад розвитку в Європейському Союзі), до якої належить українська ОМНІ-мережа. Ці дослідження також свідчать, що дитяча смертність від вроджених вад в Україні є найвищою у Європі. Слід зазначити, що в Україні частота такої вродженої вади, як розщілина хребта (спіна біфіда, або спинномозкова кила), і зумовлена нею дитяча смертність також є найвищими в Європі.

В Україні вагітні жінки проходять пренатальну ультразвукову діагностику на ранніх термінах вагітності. У разі виявлення вад невральної трубки (ВНТ), зокрема, розщілини хребта та інших пов’язаних вад більшість жінок ухвалюють рішення про переривання вагітності.

Кожна дитина має право народитися без вроджених вад розвитку, яким можна запобігти. Цей факт є складовою прав людини. Кількість випадків ВНТ і, зокрема, розщілини хребта можна зменшити на 50 відсотків за мізерні кошти. Ця стратегія вважається у світі одним з найбільших досягнень системи охорони громадського здоров’я. Вона полягає у збагаченні (фортифікації) борошна фолієвою кислотою (вітаміном групи В). У понад 80 країнах прийнято закони про фортифікацію, і їх населення споживає борошно, збагачене фолієвою кислотою (ФК). Десятиліття споживання такого збагаченого борошна мільйонами людей у США, Канаді, Аргентині та десятках інших країн продемонстрували зниження частоти ВНТ на 50 відсотків, а також безпечність споживання збагаченого ФК борошна.

Україна виробляє збагачене фолієвою кислотою борошно, ціна якого не відрізняється від незбагаченого. Але в крамницях хліба зі збагаченого борошна майже немає. Це викликає подив у міжнародних експертів, адже Україна брала участь у нещодавньому з’їзді, в якому було представництво різних країн, більшість із яких вже прийняли закон, аналогічний поданому до Верховної Ради законопроекту № 5657. Настав час, щоб і в Україні з’явився закон про фортифікацію борошна, як це зробили, наприклад, Молдова і Казахстан. Необхідно, щоб наші народні обранці нарешті проголосували за прийняття цього закону, щоб врятувати сотні дитячих життів щороку.

Навіть впровадження програм збагачення борошна ФК потребує тривалого популяційного моніторингу вроджених вад розвитку. Впродовж двадцяти років у трьох областях України (Волинській, Рівненській, Хмельницькій) проводиться моніторинг вроджених вад розвитку за стандартами EUROCAT. Завдяки цьому Україна (Програма запобігання вродженим вадам розвитку ОМНІ-мережі) є повним членом цієї організації — до цього часу єдина з-поміж колишніх республік СРСР. Це стало можливим завдяки високій якості зібраних даних про вроджені вади. Зусиллями медичних і немедичних фахівців цих областей та ОМНІ-мережі створено доказову базу для обгрунтування запровадження первинної профілактики вад невральної трубки шляхом збагачення борошна фолієвою кислотою.

Любов ЄВТУШОК, завідувачка обласного медико-генетичного центру Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В. Поліщука;

Оксана ЛОЗОВА, депутат Рівненської обласної ради.