«Бо якщо Брюссель та ЄС не демонструють залізну підтримку європейських прагнень трьох наших країн, тоді дехто демонструє залізні м’язи своєї зброї біля трьох наших державних кордонів. І це, на мою думку, загроза не лише для наших трьох країн, а й для всього континенту», — зауважив глава держави під час участі в Батумській міжнародній конференції. Президент додав, що для майбутнього Європи важлива кожна країна.

Під час виступу на Батумський міжнародній конференції Володимир Зеленський заявив, що на його думку, доказом того, що Україні, Грузії та Молдові є місце в європейському майбутньому, може стати надання їм європейської перспективи як державам, що поділяють спільні цінності, відповідно до статті 49 Договору про ЄС.

«Ми хочемо, аби територія Європейського Союзу стала більшою. І за цей вибір території трьох наших держав, на жаль, стали меншими. Ми знаємо точно, що це тимчасово. Але наскільки тимчасово, багато в чому залежить і від вас, шановні європейці, від вашої підтримки. Прикладом цього є прагнення Європейської ради надати асоційованим партнерам європейську перспективу», — наголосив глава держави.

Володимир Зеленський зауважив, що в грудні має відбутися черговий саміт країн «Східного партнерства» (СхП). «Це дуже важливо. Але відсутність з боку Євросоюзу стратегічного бачення цілей «Східного партнерства» робить цей формат не таким предметним, напівживим. Нам не потрібен саміт заради саміту. У нас гинуть люди, у нас війна. Нам потрібне політичне наповнення та геополітичне бачення майбутнього цієї ініціативи. Інакше, чесно кажучи, незрозуміла доцільність цього взагалі. Наступний саміт має показати чітке бачення відносин з найближчими партнерами з боку ЄС», — наголосив Президент України.

Глава держави додав, що Україна підтримуватиме цю ініціативу рівно настільки, наскільки вона сприятиме реалізації європейських прагнень.

«Вірю, що ми разом з вами дійдемо до мети. І разом відзначимо поповнення європейської родини трьома сестрами — Україною, Грузією та Молдовою», — резюмував Володимир Зеленський.

Президент Європейської ради Шарль Мішель зазначив, що «Східне партнерство» є чудовим прикладом співпраці задля подолання викликів, зокрема, в боротьбі з пандемією, підтримки економічного відновлення. Також він зауважив, що Євросоюз запропонував великий пакет інвестицій для партнерів, зокрема, інвестиції планується спрямувати на оновлення дорожньої інфраструктури. Мова йде і про цифрову трансформацію у країнах — партнерах ЄС.

Нагадаємо, «Східне партнерство» — це зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка об’єднує ЄС та шість східноєвропейських сусідів: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Ініціатива була заснована в травні 2009 року. У 2017-му п’ятий саміт партнерства схвалив «20 досягнень до 2020 року». З огляду на завершення терміну дії цього пакета, ЄС та східні партнери розпочали підготовку «нової генерації завдань». Водночас три країни СхП (Україна, Грузія та Молдова) підписали угоди про асоціацію з ЄС і не приховують подальших євроінтеграційних планів. Ці три країни створили «Асоційоване тріо» і прагнуть повноправного членства у Євросоюзі. Тоді як Азербайджан та Вірменія керуються іншими зовнішньополітичними пріоритетами, а Білорусь заявила про вихід зі «Східного партнерства».