І запрошує долучатися всіх охочих.

Нагадаємо, акцію започатковано 2017 року. Фонд залучає до благодійництва журналістів, літераторів, збирає й дарує нові книжки бібліотеці Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни (село Циблі Київської області). У цьому закладі лікуються й проходять реабілітацію ветерани, учасники відсічі й стримування збройної агресії РФ на сході України.

Засновниця й президент фонду Людмила Мех і представники активу «Журналістської ініціативи» днями обговорили питання подальшого розвитку акції. Для цього зустрілися з головою НСЖУ Сергієм Томіленком і першим заступником голови Держ-комтелерадіо Богданом Черваком.

— Участь партнерських структур в організації культурного заходу дає змогу водночас і поповнити книжковий фонд бібліотеки, і провести «літературні вітальні», презентації нових видань на зустрічах з ветеранами війни, — зазначила Людмила Мех. — Вважаємо, що з нагоди свята — Дня Незалежності України — нові надходження до книгозбірні будуть гарним дарунком творчої інтелігенції провідному в нашій державі медико-соціальному центру ветеранів війни.

Загалом від початку акції бібліотеці й захисникам України подаровано понад півтисячі книжок майже 400 найменувань. Постійні партнери фонду в організації та проведенні культурних заходів — Національна спілка журналістів України та Держкомтелерадіо. Упродовж кількох останніх років істотно поповнено книжковий фонд бібліотеки закладу — це тішить наших пацієнтів, зокрема й молодих людей, які на війні втратили здоров’я, зазначає директор центру Юрій Гріненко.

Свій намір передати нові видання до бібліотеки висловили автори книжок історичної та військової прози. Серед них — ветеран війни, офіцер-медик Віктор Чернієнко (на знімку). Відомі його твори автобіографічного характеру «Боже, бережи Україну!» (Харків: Фоліо, 2018) і «Щоденник військового лікаря» (Харків: Фоліо, 2020). В основі оповідей — реальні події, учасником і свідком яких він був під час боїв за Іловайськ на Донеччині. До речі, останню авторську роботу Віктора творча спілка журналістів цьогоріч висуває на здобуття премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва (цю премію встановив Кабінет Міністрів України на пропозицію Міністерства оборони).

Свою нову збірку публіцистики «Імперія терору» передає центру в Циблях і секретар НСЖУ, письменник-публіцист, полковник запасу Сергій Шевченко. Про цю книжку, до речі, писав, зокрема, й «Голос України». Чимало друкованих видань історичної тематики й сучасної української художньої літератури дарує бібліотеці також Держкомтелерадіо.

Фото надано автором.