Руслан Марцінків під час відзначення в Івано-Франківську 80-ї річниці проголошення Акта відновлення Української держави.

Наближається 30-річчя з Дня проголошення Незалежності Української держави. Період, коли аналізуємо досягнення, обмірковуємо поступ та заглядаємо в майбутнє своєї Вітчизни. Важлива думка кожного. Сьогодні ведемо мову про найголовніші здобутки та перспективи з головою Івано-Франківської міської територіальної громади Русланом Марцінківим.

— Пане Руслане, якими ви вважаєте найвагоміші досягнення Незалежності для українського народу?

— Думаю, найвагоміше досягнення для нас — це те, що ми не повернулися в диктатуру. Багато держав—вихідців із Совєцького Союзу мають глибокі травми. Через репресії, тюрми, розстріли, Голодомори нам насаджували страх і відчуття, що тільки держава має право вибору. Людина ж не має права на погляди, якщо вони суперечать політиці партії. І на цих думках виховувалися цілі покоління. Тож був великий шанс дати цьому страху волю та дозволити «державі» далі вирішувати за тебе. Подивіться, що коїться в Росії чи Білорусі — люди не мають реального вибору, але мають диктатуру, яка лише зміцнює свої позиції. У нашій країні ми беремо відповідальність за своє життя на себе, видираємо свободу, коли відчуваємо загрозу для неї. Це непросто, але боротьба триває.

— Які, на ваш погляд, особливості державотворчих процесів на Прикарпатті?

— На Івано-Франківщині особливо міцні традиційні цінності. Абсолютна більшість людей тут — віруючі. І це громадяни, які тримаються справжньої української історії, традицій, що передавалися з покоління в покоління. У нас є патріотичне виховання молоді, ми шануємо своїх героїв: навіть маємо програму «Івано-Франківськ — місто героїв», завдяки якій містом та загалом у міській громаді встановлюємо багато меморіальних дощок, пам’ятних знаків. Видаємо книжки та проводимо заходи вшанування. Тобто свідомо виховуємо своїх дітей патріотами України. Це одна із ключових цінностей, думаю, це відчуває кожен, хто навідується до Івано-Франківська чи на Прикарпаття.

— Якою, на вашу думку, повинна бути державна ідеологія?

— Державна ідеологія повинна базуватися на любові до України та її громадян. Переконаний, що лише націоналізм здатний об’єднати людей, відсікти «паразитів», які висмоктують із держави кров, підняти економіку та захистити наші кордони. Коли почалася війна, багато хто зрозумів, що нам потрібна не лише любов до своєї землі, а й сила, щоб цю землю захистити.

— Як виправити допущені на різних рівнях помилки в політиці?

— Великою, тривалою кропіткою працею. Іншого шляху немає: лопату в руки має брати кожен. І не йти на компроміси із совістю, мовляв: ось тут покнопкотисну, тут щось відхоплю, тут хабар занесу, всі ж так роблять... Відповідальність повинна бути особистою. Це стосується і депутатів, і президентів, і міських голів, і працівників на заводі. Щоб утілити якісні і масштабні зміни, на виборах, треба обирати націоналістів.

— Якими досягненнями Івано-Франківщини можемо пишатися за 30 років?

— І місто, й область змінилися за цей час надзвичайно! Більше того, щороку щось змінюється на краще, будуємо нові стратегічні споруди, прокладаємо дороги, відновлюємо історію, відкриваємо музеї... Усього не перелічити.

— Що потрібно зробити соціуму та на різних рівнях влади для збереження державності та примноження успіхів у соціально-економічному розвитку України?

— Брати на себе відповідальність за зміни і за їх відсутність. Що більше людей об’єднаються в єдиному бажанні побудувати сильну, економічно розвинену країну, то швидше це станеться. А розвиток економіки потягне за собою і турботу про кожного громадянина в соціальному плані. Не йти на угоди з агресором, досягати свого, хоч би як важко це здавалося. Усе можливо для людей, які в серці мають віру в Бога та Україну! Тому треба плекати особисту силу та вкладати її в розвиток нашої держави — і все у нас буде добре!

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби Івано-Франківської міськради.