В абсолютних цифрах це найгірший показник для європейських країн, хоча в процентному співвідношенні антилідером стала Албанія, де не доїдають майже половина (46,5 %) жителів. Якщо брати всі категорії мешканців України, в яких не все гаразд з харчуванням, то цифра може суттєво збільшитися.

Наприклад, ще 8,7 млн наших громадян в ООН віднесли до категорії людей, яким доводиться скорочувати кількість споживаних продуктів, навіть якщо приймання їжі вони не пропускають. У порівнянні з попереднім дослідженням, яке проводилося в 2014—2016 роках, цей показник зменшився на — всього нічого — якихось 200 тисяч!

Ці 200 тисяч, за статистикою, не стали краще їсти. Вони перекочували в категорію тих, хто відчуває гостру нестачу їжі. Таких людей в Україні, за підсумками аналізу 2018—2020 років, 1,1 млн осіб. Загалом проблеми з харчуванням існують у 19,6 млн осіб.

Згідно з гібридним (телефонним?) переписом населення, результати якого Кабінет Міністрів оприлюднив минулого року, сьогодні в Україні проживає 37,29 млн. А значить, у 52,5 % з них є проблеми з їжею.

Мало віриться, що це дозволить зменшити кількість співвітчизників, які не доїдають, але, за інформацією, наданою громадською спілкою «Економічний дискусійний клуб», у червні цього року вартість мінімальної продуктової корзини (МПК) зменшилася для працездатної особи на 32 гривні, або на 1,5 %, а для непрацездатної особи — на 19 гривень, або на 1,1 %.

Експерти навіть підрахували — цікаво, як їм це вдається? — що в червні розрахункова середньомісячна вартість МПК для працездатної особи становила 2 066 гривень, або 91 % від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення. А от для українців, які втратили працездатність, цей самий показник опустився до 1 661 гривень, або 94 % від рівня їх прожиткового мінімуму.

Хоча більшість українців перебуває за межею бідності, є, кажуть експерти, щасливчики, яким вдається заощадити і витратити на відпочинок чималу суму. Це не ми сказали, на цьому наполягає статистика.

У розпал відпускного сезону вартість відпочинку по Україні зросла в середньому на 15—20 %. За тиждень відпустки в Одеській області або Карпатах доведеться заплатити майже 20—22 тисячі гривень, але в цю суму не входить харчування. З їжею вартість відпочинку сягне 32 тисяч гривень.

У більш доступних Курортному і Миколаївці за сімейний номер просять замість 600 гривень, як це було минулоріч, уже 800. Попри подорожчання вартості номерів у Залізному Порту з 1600—1800 гривень до 2 600, вільних місць дуже мало.

Хітом цього сезону в Затоці і Кароліно-Бугазі є окремі нові будиночки на 8—10 чоловік, вартістю від 5,5-6 тисяч гривень за добу.

У Чорногорії відпочинок на двох з перельотом, трансфером і проживанням обійдеться в 26-27 тисяч гривень, у Туреччині чи Єгипті за такі гроші доступний all-inclusive.

І хоч багато хто боїться виїжджати на відпочинок за кордон через острах заразитися коронавірусом, чи побоюючись раптового закриття кордонів, найпопулярнішими напрямками для подорожей українців залишаються Туреччина, Єгипет, Чорногорія, Хорватія і Греція.

А вони кажуть, що не доїдають...

Підсумовував Віктор БОНДАР.