З 1 липня відповідно до Закону «Про допомогу сім’ям з дітьми» та постанови Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 року офіційно набуло чинності право вибору для батьків новонароджених між «пакунком малюка» в натуральній формі та його грошовою компенсацією в обсязі трьох прожиткових мінімумів для дітей до шести років.

З липня сума грошової компенсації становитиме 6039 грн. Проте аудит Рахункової палати України виявив, що цих коштів недостатньо, щоб придбати набір із «бебі-боксу» вроздріб у магазинах — для цього знадобиться щонайменше 9000 грн.

На території Житомирщини за період з лютого по квітень 2021 року видали 1196 «пакунків малюка» для новонароджених діток.

У цьому зв’язку ми поцікавилися у читачів газети: чому вони надали б перевагу — грошовій компенсації чи «бебі-боксу»?

Віра Карпенко, мама трьох дітей, Олевський район:

— У мене вже діти дорослі, ходять до школи й навчаються у виші в столиці. Але якщо мені потрібно було б обирати, то я б, не задумуючись, обрала «пакунок малюка». Це зручно й вигідно, адже все одно після народження дитини батьки змушені ці речі купувати. А часу бігати на закупи в той період не буде.

Олег Купрій, батько двох дітей, Житомир:

— У нас діти підуть цього року до школи. Але вважаю цю постанову правильною, вона значно полегшить перші післяпологові дні батькам. Якби перед нашою родиною стояв такий вибір, то, безперечно, зупинились би на «бебі-боксі».

Олена Голуб, медсестра, Житомирський район:

— Це прекрасна ініціатива, але її слід дещо удосконалити. Як на мене, вартість пакунка дещо замала, та й його наповнення бажає кращого. Але про те, що це зручно й корисно, ніхто не сперечається.

Ігор Кравчук, батько новонародженої дитини, Коростень:

— 2 липня наша молода родина поповнилась довгоочікуваним синочком Богданчиком. Ми дуже задоволені й щасливі. Коли нам повідомили про цю новину, ми без жодних вагань вибрали «пакунок малюка», бо це для нас зручно та дозволяє уникнути зайвої мороки й біганини.

Галина Оробець, багатодітна мама, Любарський район:

— У нас у сім’ї п’ятеро діток. Речі першої необхідності при народженні в нас є, вони передаються, так би мовити, «у спадок», а коштів бракує через відсутність постійної роботи в селі. Ми обрали компенсацію, а там буде видно, куди й для чого її будемо витрачати.

Віктор Чебан, виховує сина, Народицький район:

— Про таку новину навіть і не чув. У нас зараз в селі гаряча пора — косовиця. Ці питання не вивчав, бо не мав часу. Дякую, що розповіли, пошукаю інформацію в Інтернеті.

Житомирська область.