Замість нього призначено генерал-майора, командувача військами ОК «Північ» Валерія Залужного. Цю новину першим повідомив прес-секретар Президента України на брифінгу у вівторок.

«Це рішення Президента України. Володимир Зеленський не сумнівається в патріотизмі та вірності присязі, фаховості Руслана Хомчака, але Президент хоче бачити синергію між Міністерством оборони й ЗСУ. Такої синергії ми, на жаль, не бачимо», — сказав Сергій Никифоров, додавши, що Хомчак замінить Михайла Коваля на посаді першого заступника секретаря РНБО.

Сам Президент України Володимир Зеленський уважає безумовним пріоритетом здатність керівників усіх рівнів на сто відсотків виконувати завдання, необхідні для захисту України від збройної агресії.

Зеленський очікує, що на всіх рівнях у Збройних Силах, Міністерстві оборони та у структурах сектору безпеки буде налагоджена взаємодія, яка допоможе не допускати помилок, і дасть змогу підвищити ефективність захисту України.

«Від того, як побудовані стосунки між керівниками, залежить виконання бага-тьох завдань — від підготовки державного оборонного замовлення до конкретної роботи з нашими військовими на передовій, їхнє забезпечення. Очікую від керівництва Міністерства оборони і Збройних Сил якіснішої взаємодії та чіткішого визначення перспектив для кожного українського військового — як на професійному, так і на соціальному рівні», — цитує його слова прес-служба Президента.

Відсутність «синергії» між Хомчаком і міністром оборони Тараном — тільки вершина айсберга, який зіштовхнув Руслана Борисовича з керівного крісла. Деякі експерти в конфлікті між керівництвом МОУ та Генштабу вбачають недосконалу законодавчу базу, в якій чітко не виписані повноваження цих структур у нових реаліях. Але це лише офіційна версія «неприязні» двох генералів... Тим часом в експертному середовищі Хомчаку інкримінують і зрив державного оборонного замовлення... А ще залишилися питання до проведення Іловайської операції, якою він командував.

Зі свого боку в Офісі Президента так прокоментували відставку Хомчака:

«У випадку із заміною головнокомандувача, один із ключових мотивів — необхідність стовідсоткового взаєморозуміння між керівництвом Збройних Сил і Міністерства оборони. Але це далеко не ключовий і точно не єдиний мотив. Повинні бути посилення напряму з підготовки та реалізації держоборонзамовлення, модернізації армії, забезпечення військових — їх професійної та соціальної перспективи. Тобто ситуація комплексна, і її не варто зводити до якоїсь однієї особистісної причини», — сказав в інтерв’ю «Фокусу» радник голови ОП Михайло Подоляк.