Результат 24-річного рівнянина — 7.42,33.

Перемогу несподівано здобув американець Роберт Фінке (7.41,78). «Срібло» — в італійця Грегоріо Палтріньєрі (7.42,11). Ще один український спортсмен — Сергій Фролов — фінішував шостим (7.45,11).

Заплив розпочався із ривка італійця, який напередодні Олімпіади перехворів і приїхав до Токіо не у найкращих кондиціях. Перевага Палтріньєрі досягала майже двох секунд. Однак, починаючи з 600 м, головні фаворити Романчук і німець Веллброк почали нарощувати темп і скорочувати відставання. За 100 метрів до фінішу здавалося, що Романчук зможе відігратися та вирвати перемогу, але на останніх 50 метрах несподівано почав спуртувати американець, який у підсумку й став першим.

Зазначимо, що результат, який показав Романчук у півфіналі (7.41,28, ОР) приніс би українцеві «золото». Олімпійський рекорд Михайла на цій дистанції (проводилася вперше) протримається щонайменше до наступних Ігор. Токійська нагорода — перша олімпійська медаль у його кар’єрі.

До речі, Романчук здобув першу медаль для України у плаванні через три Олімпіади (17 років). Останні відзнаки у цьому виді спорту українці здобували на Олімпійських іграх 2004 року. Тоді в Афінах два «золота» виграла Яна Клочкова, а «бронза» була в Андрія Сердінова.

А сьогодні в Токіо Михайло Романчук та Сергій Фролов поборються за вихід до фіналу на дистанції 1500 м вільним стилем.

Фото Миколи БОЧКА (з Токіо, спеціально  для «Голосу України»).