Такий прогноз озвучує агентство «АПК-Інформ». Зокрема, валовий збір пшениці оцінюється в 28,3 млн тонн (+14%), ячменю — 8 млн тонн (+5%) та кукурудзи — 36,2 млн тонн (+22%).

Високі показники врожайності ранніх колосових, про які свідчить оперативна інформація з полів, дають підстави збільшити прогноз виробництва зернових, пояснює аналітик «АПК-Інформ» Вікторія Рожко. Але не слід забувати про погодний чинник. Рясні зливи, які пройшли на території країни, стримують збирання пшениці та ячменю, а також викликали локальне вилягання посівів, що ускладнює жнивний процес і може призвести до збільшення втрат. Що стосується виробництва кукурудзи, то достатня кількість вологи в ґрунті сприяє розвитку рослин. Тож, можливо, цьогоріч українським аграріям вдасться зібрати новий рекордний урожай.

Водночас оцінювати якість зернового валу складно. Адже якщо зливи триватимуть й надалі, то це може позначитися на показниках вологості, вмісту білка та клейковини, а також спричинити розвиток згубної мікрофлори.

Нині з регіонів, зазначає Вікторія Рожко, надходить різна інформація щодо якості зібраного: деякі аграрії повідомляють про високі показники, інші — про недостатній рівень клейковини в пшениці, й стверджують, що цього сезону буде більше фуражу, ніж продовольчого збіжжя. Тож робити певні оцінки поки що зарано.