До кінця липня про його місцезнаходження та стан нічого не було відомо. 30 липня ЗМІ із посиланням на джерело в правоохоронних органах повідомили, що Чаус був виявлений на Вінниччині. Згодом, за повідомленням журналіста Юрія Бутусова, «співробітники СБУ відбили Чауса у поліції і вивезли в невідомому напрямку».

31 липня СБУ на своїй офіційній сторінці зробила заяву, в якій зазначено «Служба безпеки України не «викрадала» колишнього суддю Дніпровського районного суду м. Києва Миколу Чауса, а діяла в межах закону та своїх повноважень.

Нагадаємо: саме СБУ з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екс-судді Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон».

У відомстві також підкреслили: «Окремо звертаємо увагу на те, що вчора на «гарячу лінію» Служби безпеки звернулася особа, яка повідомила, що до однієї з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників СБУ. Згодом слідчі СБ України отримали від Миколи Чауса дані, що свідчать про його викрадення, позбавлення волі та застосування до нього інших протизаконних дій. У зв’язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжито заходів для забезпечення його безпеки».

«Зважаючи на його фізичний і моральний стан після тривалого позбавлення волі, нині йому надається необхідна медична допомога», — наголошують у СБУ та кажуть, що весь час повідомляють про стан судді-втікача його родичам.

Усі попередні повідомлення про «викрадення» екс-судді працівниками Служби безпеки у відомстві назвали «маніпуляціми».

Нагадаємо, колишній суддя Микола Чаус — фігурант багатьох скандалів та кількох кримінальних проваджень. На посаді судді Дніпровського райсуду Києва він ухвалював неправомірні рішення щодо активістів Автомайдану і забирав у них права. Чауса намагалися притягнути до відповідальності, але Вища рада правосуддя відмовилася звільнити суддю. Його також не люстрували, хоча він підпадав під закон про люстрацію.

У серпні 2016 р. суддю звинуватили у вимаганні та отриманні хабара у розмірі 150 тисяч доларів. Співробітники НАБУ знайшли на його городі закопані банки з грошима.