Eскіз центрального скверу з рестораном у Кропивницькому, запропонований компанією «МакДональдз».

Прес-служба компанії розповсюдила через місцеві ЗМІ інформацію про нюанси будівництва ресторану.

У ній обіцяють, що компанія бере на себе зобов’язання до початку будівельних робіт облаштувати територію скверу. Містяни зможуть почати користуватися оновленим сквером, після чого приступлять до зведення ресторану.

Тим часом громадські активісти розгорнули в Кропивницькому і в соціальних мережах кампанію проти будівництва (на знімках). Передусім містян хвилює доля кількох десятків дерев, що дарують тут свіже повітря, прохолоду й естетичну насолоду.

«Ми розуміємо хвилювання мешканців Кропивницького і зацікавлені максимально зберегти дерева в сквері. З цією метою були проведені попередні консультації з відповідними технічними службами міста, зокрема з МНС. Попередні висновки експертів та технічних служб свідчать, що частина скверу розташована на старих підвалах, які перебувають в аварійному стані, і дерева в цій ділянці також мають аварійний стан. Саме тому наш партнер пропонує спочатку провести додаткові перевірки підвалів та аварійних дерев спеціальними службами, після чого, базуючись на висновках і рекомендаціях фахівців, провести реконструкцію підвалів та облаштувати сквер.

Наголошуємо, що кожне дерево буде окремо перевірене для визначення його реального стану незалежними фахівцями. При цьому дерева й інші зелені насадження, стан яких, за оцінкою експертів, буде задовільним, будуть збережені, a, крім того, компанія висадить майже 60 нових дерев висотою від трьох метрів. Відтак і територія видаватиметься затишною і комфортною, і мешканці почуватимуться тут у безпеці.

Компанія «МaкДонaльдз» діє винятково в умовах законодавства, тож погодження і будівництво ресторану відбуватиметься згідно з діючим у законі порядком», — повідомила прес-служба.

Свого часу громадськість міста зареєструвала електронну петицію проти будівництва ресторану «МакДональдз» у сквері «Центральний» та за обрання для цього іншої ділянки.

Жителі міста оприлюднили свої аргументи проти заявленого будівництва. Зокрема, вказали на те, що центральний сквер — це визначена Генеральним планом міста зелена зона, що має рекреаційне й оздоровлююче призначення. І забудова ділянок за рахунок знищення існуючих зелених насаджень є неприпустимою. А також звернули увагу на те, що компанія не позначила на своєму проекті місце для паркування автомобілів з розрахунку на 220 посадкових місць ресторану.

Та навели приклад «МакДональдзу», відкритого в Тернополі. Мовляв, там були вирубані всі зелені насадження у сквері, натомість висаджено кілька туй і маленьких ялинок. А всю іншу площу скверу перетворили на парковку.

Петицію розглянули на засіданні постійної комісії міської ради з питань архітектурної діяльності, містобудування та капітального будівництва. У відповіді на неї зазначається, що відповідно до містобудівної документації (плану зонування міста Кропивницького) територія скверу «Центральний» належить до рекреаційної зони активного відпочинку, яка може використовуватися для розміщення закладів харчування, і до земель історико-культурного призначення та охоронних архітектурних територій не належить. Місця під паркування автомобілів біля закладу «МакДональдз» не передбачені, тому що обслуговування клієнтів на транспортних засобах виконуватиметься за системою «МакДрай» без паркування. А загалом подальшу долю проекту обговорять на громадських слуханнях...

Тим часом, за інформацією сайту «Златопіль», питання будівництва обговорили під час зустрічі Кропивницького міського голова Андрія Райковича і представників ГО «Озеленення Кропивницький». Посадовець запевнив, що у планах міської ради не стоїть питання повного знесення зелених насаджень. Головне — ліквідувати аварійні підвали, розташовані під сквером, і навести лад на території.

«...Якщо постане необхідність знести те чи інше дерево, доведеться це зробити. Проте натомість ми висадимо інші дерева. Не лозинки, а справжні дорослі дерева, які точно приймуться і даватимуть кисень та необхідний затінок», — запевнив Андрій Райкович і вже доручив визначити місця, де можна висадити дерева в центрі міста.

Чи стане занедбаний центральний сквер окрасою Кропивницького, покаже час. Принаймні, збільшення кількості зелених насаджень в обласному центрі після того, як їх щороку ганебно знищують комунальні служби, не завадить.

Як не завадить, мабуть, і ще один сучасний заклад громадського харчування. Питання лише в тому, чи вдало для міської громади обрали місце його розташування? Адже захисники природи та небайдужі громадяни запропонували й інші варіанти. Треба думати?!

Довідково

Загальна площа скверу на перехресті вулиць Преображенської та Великої Перспективної становить майже 0,7 га. Під будівництво ресторану (разом із під’їздами ліній «МaкДрaйв» тa літнім майданчиком) потрібно 0,18 га). Паркування на кожного відвідувача поза межами ліній «МaкДрaйву» не передбачено — вони замовляють страви, проїжджаючи на автомобілях.

P.S. Тим часом на сайті міської ради Кропивницького оприлюднили інформацію про соціологічне опитування жителів міста щодо будівництва «МакДональдз». Як зазначено в публікації, «85 % містян схвально ставляться до відкриття ресторану

«МакДональдз» в обласному центрі, а 74 % скоріше або повністю підтримують ідею його відкриття саме в Центральному сквері. Опитування проведено «на замовлення потенційного інвестора авторитетною дослідницькою агенцією Info Sapiens».

«Основні очікування містян щодо відкриття ресторану у сквері пов’язані з: благоустроєм та реставрацією центру міста і скверу зокрема (22 %), наведенням чистоти та порядку в сквері (20 %), появою нового місця для відпочинку (20 %) та появою закладу в місті (20 %), — йдеться в прес-релізі дослідження. — Водночас 21 % не підтримують відкриття «МакДональдс» у сквері, з яких більше половини вважають, що він має бути розташований в іншому місці».

Крім того, за інформацією начальника сектору екології управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міськради Галини Негоди, в Кропивницькому на кожного жителя припадає понад 28 квадратних метрів зелених насаджень, у той час, як норма згідно з Правил утримання зелених насаджень має становити 13,2 «квадрата» на людину.

Фото з сайту https://gre4ka.info