З вечора понеділка легкоатлетка перебуває на території Посольства РП у Японії.

«Ми забезпечили Христині Тимановській безпеку в польському посольстві в Токіо, а в разі потреби забезпечимо їй також можливість продовження кар’єри», — заявив польський прем’єр Матеуш Моравецький. При цьому він наголосив, що агресія, яку проявили білоруські служби на території Японії, причому під час Олімпійських ігор, які є символом миру i чесної гри, повинна отримати рішучий протест міжнародної спільноти.

У своєму пості в Фейсбуці голова Ради міністрів РП нагадав про ролик кількамісячної давності, в якому група польських спортсменів підтримала білорусів, котрі протестували проти фальсифікації виборів та хвилі переслідувань: «Тоді ми не припускали, що необхідність солідарності з білоруськими спортсменами постане знову в ході Олімпійських ігор в Токіо». Далі в профілі М. Моравецького читаємо: «На бандитську спробу викрадення критично налаштованої щодо білоруського режиму спортсменки блискавично відреагували японська поліція і польська дипломатія».

Заступник міністра закордонних справ РП Марцін Пшидач повідомив, що Тимановська висловила бажання виїзду до Польщі, і його відомство надасть їй у цьому підтримку. За його словами, громадськість буде поінформована про прибуття спортсменки до Польщі постфактум. Високопосадовець МЗС повідомив, що Х. Тимановська напевно отримала гуманітарну візу. При цьому він не підтвердив інформації керівника Білоруського фонду спортивної солідарності, що легкоатлетка звернулася з проханням надати їй політичний притулок. Водночас Марцін Пшидач заявив, що в разі отримання від спортсменки заяви про надання міжнародного захисту, вона розглядатиметься у прискореному темпі.

З декларацією щодо забезпечення Х. Тимановській можливості продовження спортивної кар’єри виступив також міністр культури, національної спадщини та спорту Піотр Ґлінський, який запевнив, що «з моменту приїзду до Польщі вона матиме відповідні умови проживання і продовження спортивної кар’єри в одному зі спортивних центрів».

Нагадаємо: в неділю, 1 серпня, Х. Тимановська повідомила, що за критику нехлюйства тренерів, викладену в Інстаграмі, вона була відсторонена від участі в олімпійських змаганнях, а співробітники білоруських спецслужб намагалися змусити її повернутися на батьківщину через Стамбул. Спортсменка попросила про захист японську поліцію на летовищі в Токіо і не сіла на рейс. Справою Тимановської зацікавилося Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Тоді ж свою допомогу Х. Тимановській запропонували МЗС Польщі та Чехії.

Міжнародний олімпійський комітет звернувся до Національного олімпійського комітету Білорусі з вимогою дати вичерпні пояснення щодо ситуації з легкоатлеткою. У НОК Білорусі повідомили про рішення відправити Тимановську додому «у зв’язку з емоційно-психологічним станом» спортсменки.