Про це повідомила Національна поліція України.

«Поліція розпочала кримінальне провадження за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України і перевірятиме всі версії, в тому числі версію вбивства, замасковану під суїцид», — наголосили правоохоронці.

Повну картину подій встановлять після допиту свідків, аналізу відеозаписів з камер системи «Безпечне місто» та проведення експертиз і слідчих експериментів.

Поліція Києва звернулася до всіх, хто знав Віталія Шишова, з проханням надати інформацію про останні тижні його життя, його психоемоційний стан та можливі погрози.

Віталій Шишов був головою громадської організації «Білоруський дім в Україні». Вона допомагає білорусам, які втекли до України від режиму Олександра Лукашенка, з пошуком житла, легалізацією та працевлаштуванням, зазначається на сайті організації.

До свого зникнення Шишов помічав за собою стеження, інформував правозахисний центр «Вясна». За відомостями знайомих Шишова, до нього і його дівчини підходили підозрілі люди і намагалися завести розмову.

У Європарламенті вже відреагували на це резонансне вбивство. «Ще один нічний жах. Ніхто не може почуватися у безпеці, Лукашенко вбиває власних громадян. Цього разу — в Україні», — написала німецька депутатка від «Зелених» Віола фон Крамон.

«Убивство громадянина Білорусі Віталія Шишова, керівника ГО «Білоруський дім в Україні» — це ще один акт міжнародного тероризму з боку режиму Лукашенка», — зазначив литовський євродепутат Петрас Аустревічюс.
Міністерство закордонних справ Австрії заявило, що країна шокована звісткою про смерть у Києві білоруського активіста та сподівається на прозоре розслідування обставин.