Як зазначалося на сесії, у документі напрацьовано заходи комплексного підходу до розв’язання проблем постачання питної води мешканцям краю. Йдеться також про забезпечення водою сільського господарства та промисловості. У зв’язку зі змінами клімату у багатьох селах стикнулися з відсутністю води у колодязях. Потрібно будувати водогони. Нині доступ до системи централізованого водопостачання мають 42,5 відсотка населення. У сільських населених пунктах цифра становить лише 24,5 відсотка. Переважна більшість обсягів питної води (85 відсотків) забезпечується з відкритих водойм, зокрема річок Південний Буг і Дністер. Решта споживачів отримують воду зі свердловин.

— Громади зацікавлені брати участь у будівництві водогонів, — каже голова постійної комісії облради Андрій Ковальов. — Їхню участь стримувала необхідність вносити половину коштів на будівництво централізованого водопостачання. У новій програмі передбачено зменшення внеску громад до десяти відсотків.

Загалом на виконання заходів програми «Питна вода» передбачено 345 мільйонів гривень. Серед джерел фінансування значаться обласний (50 мільйонів), державний бюджети, кошти місцевих громад, а також підтримка з небюджетних джерел.

Вінницька область.