На початку липня на сайті організації було опубліковано новий рейтинг держав прапора й визнаних організацій за результатами їх діяльності торік. Ці списки набули чинності з 1 липня 2021 року.

За підсумками 2020-го Україна залишила «чорний список», перемістившись із 65-го місця на 61-ше в оновленому рейтингу, чого якраз вистачило українському прапору, щоб потрапити в «сірий список», хай і на останнє місце.

«Білий», «сірий» і «чорний» списки становлять собою групи прапорів — від тих, під якими судна продемонстрували найвищі показники ефективності й безпеки, до прапорів, під котрими судна затримувалися найчастіше, чия діяльність сполучена з високим чи дуже високим ризиком.

Перебування прапора в «білому списку» свідчить про незмінно низьку кількість затримок. Прапори, під якими судна продемонстрували середні показники ефективності й безпеки, відображаються в «сірому списку». Це має слугувати попередженням: їх перебування в цьому списку може стати стимулом для поліпшення показників і, отже, переходу до «білого списку». Водночас прапори в нижній частині «сірого списку» повинні проявляти обережність, не зневажати ретельним контролем безпеки своїх суден, тим самим уникаючи ризику потрапляння до «чорного списку» наступного року.

Нагадаємо, що в рейтингу, про який йдеться, перераховано 70 прапорів: 39 — у «білому списку», 22 — у «сірому» і 9 — у «чорному». В 2019-му загальна кількість держав прапора також становила 70, з яких 41 була в «білому списку», 16 — в «сірому» і 13 — у «чорному».