Вони нагадали, що напередодні саміту парламент ухвалив першочергові законопроекти, серед яких скасування вільної економічної зони «Крим» та про корінні народи. Перший документ прибирає можливість ведення тіньового бізнесу з окупантами, а другий — закріплює на рівні закону права корінних народів України та захищає ці права з боку держави.

Кримські татари, кримчаки та караїми вперше відсвяткували Міжнародний день корінних народів України (9 серпня. — Ред.) із захисту своїх прав, зазначив народний депутат Рустем Умєров.

«Ми чекали на прийняття цього закону майже 30 років. Тепер наші представницькі органи матимуть підтримку на офіційному рівні. Держава сприятиме їх функціонуванню, зможе фінансово підтримувати освітні та культурні центри. Або, наприклад, за потреби, виділити приміщення представницьким органам», — підкреслив він.

Закон також значно зміцнить позиції корінних народів України у міжнародних судах, де розглядаються справи, пов’язані з агресією Росії. У Криму агресор вдається до асиміляції, репресій, масових затримань та паспортизації. Відтепер усе це з юридичної точки зору — злочин проти корінних народів України.

А народний депутат Ярослав Железняк додав: народні депутати розраховують, що «Кримська платформа» дасть змогу створити потужну міжнародну коаліцію, яка буде обстоювати повернення Криму Україні. «Це дипломатичний шлях, але він потребує, зокрема, і роботи українського парламенту над наступними законопроектами для деокупації Криму», — резюмував Ярослав Железняк.