Згідно з оприлюдненими даними, 4,6 мільйона українців, або кожен десятий громадянин, не мають можливості оплатити комунальні послуги без субсидії.

«Аналіз показав, що, зокрема, у 2020 році 4,6 мільйона осіб отримали пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та на придбання твердого палива і скрапленого газу. На вищезгадані цілі було спрямовано понад 36 мільярдів гривень з державного бюджету...», — йдеться в повідомленні.

Тим часом Кабінет Міністрів України скасував норму про збільшення на 50 відсотків соціальних нормативів на ЖКП при призначенні субсидій.

Нагадаємо, її ввели навесні минулого року, після оголошення локдауна. Тепер, згідно з оприлюдненої на Урядовому порталі постанови Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 року 
№ 842, підвищений норматив діятиме тільки в разі введення в регіоні «червоного» рівня карантину.

Зауважимо, що документ змінює й низку інших правил надання субсидій. Зокрема, житлові субсидії призначаються в разі придбання квартири (будинку) протягом шести місяців після продажу іншої квартири (будинку), які були єдиним житловим приміщенням у власності особи, на підставі документів, що підтверджують правочин.

Крім того, скасовується норма про те, що субсидія може призначатися у разі, якщо зарплата становить менш як 50 відсотків середньої в Києві і Севастополі та менш як 20 відсотків — в обласних центрах і містах обласного значення.

Постановою вилучається норма про наявність мобільного телефону в осіб, які є претендентами на отримання житлової субсидії, оскільки з 1 травня цього року вона надається виключно у готівковій формі.

Нормативи й пільги скасовують, а до закінчення карантину, схоже, ще як до Києва пішки. Недарма на засіданні уряду 11 серпня вчергове прийнято рішення про продовження адаптивного карантину та режиму надзвичайної ситуації!

Цього разу до 1 жовтня 2021 року. Скільки ще триватиме нерівна боротьба з пандемією — невідомо, проте гроші з ковідного фонду, мабуть, закінчуються. Та й із субсидіями, схоже, прорахувалися? То там уріжуть, то тут обмежать. Все одно на всіх охочих не вистачає.

Зате порівняно з червнем, середня заробітна плата в Україні в липні зросла на понад дві тисячі гривень і становила трохи більш як 16 тисяч! Такі дані оприлюднив кадровий портал grc.ua. Найбільше пощастило фахівцям із транспортної та логістичної сфер, юристам та кадровим управлінцям. Проте більшість компаній (57 відсотків) готові платити майбутнім співробітникам від 9,5 тисячі гривень, і лише 24 відсотки роботодавців дають оклади від 19,1 тисячі гривень.

Найбільшу зарплату пропонували топ-менеджерам — 54 тисячі гривень, фахівцям зі сфери ІТ/Телеком — майже 53,8 тисячі гривень, експертам зі сфери будівництва і нерухомості — 26,2 тисячі гривень. Пропозиція заробляти від 47,8 тисячі гривень була доступна лише для 4 відсотків усіх актуальних вакансій липня.

Попри підвищення зарплат, за комунальні послуги українці заборгували понад 66 мільярдів гривень. Найбільші борги за газ та транспортування — майже 25 мільярдів гривень. За тепло та воду — понад 21 мільярд гривень. За централізоване водопостачання та водовідведення борги сягнули більш як 6 мільярдів гривень. За розподіл електроенергії недорахувалися 7 мільярдів гривень. Проте від травня загальна сума комунальних боргів зменшилася. Тоді заборгованість сягала 68,9 мільярда гривень.

Отак і живемо. Вистачає на комуналку та трохи попоїсти. Але ж це труднощі тимчасові, правда?

Зарплати і пенсії колись мусять випередити тарифи! Чи ні?

Підсумовував Віктор БОНДАР.