Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков з народними депутатами України різних скликань під час урочистого відкриття експозиції з Прапором Незалежності України перед Верховною Радою.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков узяв участь у церемонії відкриття експозиції зі стягом, який 24 серпня 1991 року група народних депутатів внесла до сесійної зали. Нині синьо-жовте знамено зберігається в Верховній Раді. Утім, напередодні 30-річчя Незалежності його розмістили на Конституційній площі прямо біля приміщення будинку під куполом для того, щоб кожен охочий міг побачити історичний артефакт та сфотографуватися із державним символом. Тепер за традицією внесення Прапора Незалежності до сесійної зали відбувається щоразу під час урочистих засідань з нагоди державних свят. Цього року цю почесну місію довірять переможцям конкурсу дитячих відеоробіт на тему «Незалежність моєї країни».

Для України 2021-й видався незвичайним роком, наголосив Д. Разумков після урочистого відкриття експозиції. Це пов’язано передусім із тим, що на нього припало багато фундаментальних подій та річниць, пов’язаних з нашою історією.

«Нещодавно ми святкували перший ювілей Конституції, — сказав глава парламенту. — А через декілька днів будемо відзначати 30 років нашої Незалежності. Саме із внесення прапора до зали Верховної Ради розпочиналися перші кроки нашої з вами вільної, демократичної держави. Нині український прапор майорить не лише над державними будівлями, такими як парламент. Він проноситься над фронтом. Але, на жаль, поки що не повернувся до українського Донецька та Луганська, Севастополя та Сімферополя. Але це все поки що. Паралельно із цим ми бачимо наш прапор і на Олімпійських іграх, і на українських посольствах, і під час усіх перемог нашої держави, яких достатньо нині, але, впевнений, їх багато ще й попереду. Бажаю вам і собі, щоб гордість за наш прапор і за наші дії під цим прапором ніколи нас не полишала». Д. Разумков висловив переконання в тому, що облаштувати експозицію з історичним знаменом на вулиці — гарна ідея. Не правильно, коли він залишається лише в стінах Верховної Ради, наголосив політик.

Пізніше під час брифінгу Д. Разумков відповів на запитання про те, чи вистачить голосів у сесійній залі для ухвалення закону про великий герб. Парламентарій підкреслив, що йдеться про схвалення документа лише в першому читанні, а для цього необхідно лише 226 голосів. «Враховуючи кількість народних депутатів, які мають взяти участь у засіданні, й знаючи позицію деяких із них, думаю, що голосів буде достатньо», — зауважив політик. Він поділився власними враженнями і розповів, що вважає прийнятним той герб, яким ми користуємося нині. «Особисто мені ближче до душі тризуб», — сказав Д. Разумков.

Очільник парламенту також поінформував, що Президент Володимир Зеленський візьме участь в урочистому засіданні Верховної Ради, приуроченому 30-річчю Незалежності. За його словами, також були надіслані запрошення всім особам, які традиційно запрошуються на відкриття сесії. Адже 23 і 24 серпня йдеться саме про позачергові сесії, а не позачергові засідання.

Спілкуючись із журналістами, Д. Разумков також прокоментував інформацію про свою можливу відставку на початку політичного сезону. «Я у відставку точно не збираюся, — сказав він. — До мене ніхто за підписними листками не звертався. Але ви моє ставлення знаєте — закон один для всіх. Тому закон про Регламент працюватиме у будь-якому випадку. Якщо буде бажання у народних депутатів, це їхнє право — змінити голову».

Відповідаючи на запитання журналістки з телеканалу «НАШ» про можливе анулювання ліцензії, за висловлювання гостей, які прозвучали в ефірі, Д. Разумков висловив сподівання, що суд у цій справі буде об’єктивним. «Якби я відповідав за все, що іноді говорять наші колеги з трибуни Верховної Ради, мене теж вже можна було би позбавити ліцензії». Д. Разумков зауважив, що претензії були би більш зрозумілими, якби йшлося про висловлювання самих журналістів. «У нас персональна відповідальність, — наголосив він. — Я часто буваю на ефірах і розумію, що прямий ефір вимкнути не можна. Суд повинен бути неупередженим і об’єктивним у розгляді цього питання». Водночас, Д. Разумков заперечив припущення, що такі дії можна розглядати як наступ на свободу слова. За його словами, свобода слова — це одне із найбільших досягнень українського народу, яке кілька разів виборювалося та захищалося. «Ми сильно відрізняємося від того, що можна побачити на окупованих територіях Криму та Донбасу, — сказав глава парламенту. — Наше завдання полягає якраз у тому, щоб цю свободу слова зберегти, як одну із базових цінностей українського суспільства».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут