У такий спосіб Україна мобілізує міжнародну спільноту, щоб виробити шляхи повернення півострова і прискорити деокупацію наших територій.

А що думають стосовно деокупації Криму пересічні українці? Яким вони бачать політичне майбутнє півострова? Це стало предметом всеукраїнського опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Абсолютна більшість (61%) вважає, що Крим повинен, у майбутньому, входити до складу України. Цієї думки дотримується більшість громадян незалежно від статі, віку та макрорегіону проживання. Лише 6% громадян України вважають, що Крим повинен входити до складу Російської Федерації, що на 4% менше ніж тих, хто вважає, що Крим має бути незалежним державним утворенням (10%).

Стосовно можливості повернення Криму до складу України думки розділилися: 43% вважає, що так чи інакше в майбутньому територія Криму знову повернеться до складу України, 44% — що це малоймовірно чи взагалі неможливо. Найбільше в повернення Криму вірять на заході країни — 61%, найменше — на сході (31%). При цьому старша вікова категорія налаштована більш песимістично, ніж молодша.

Серед респондентів, які вірять, що територію Криму можливо повернути до складу України, найефективнішими способами досягнення цього вважають дипломатичні зусилля для запровадження жорсткіших міжнародних санкцій проти Росії (47%) і проведення реформ та підвищення загального рівня добробуту в Україні, що приваблюватиме жителів Криму (46%). Найменше українці вірять в успіх переговорів з РФ (12%) та цілковитої ізоляції окупованого Криму й припинення будь-яких контактів (13%).

Цікаво також, що респонденти зі сходу частіше за респондентів із Центральної України вбачають необхідність у зміцненні Збройних сил для повернення окупованої території Криму. А мешканці півдня частіше за решту співвітчизників вважають, що вирішити питання деокупації Криму допоможе нормалізація відносин з РФ.

Основною причиною, яка робить повернення Криму до складу України неможливим, на думку українців, є насамперед військова присутність РФ у Криму (52%). Два інші значущі фактори — негативне ставлення до України з боку мешканців півострова (39%) та тривалість окупації Криму РФ (35%).

Абсолютна більшість громадян України (57%) підтримує утворення на території Криму кримськотатарської національної автономії після звільнення від російської окупації. Порівняно з опитуванням, проведеним Фондом «Демократичні ініціативи» в 2018 році, підтримка утворення кримськотатарської національної автономії зросла на 7%. Одночасно 61% підтримує законодавче закріплення статусу кримськотатарського народу як корінного народу України, що недавно сталося після ухвалення Закону України «Про корінні народи України». Найбільша підтримка надання такого статусу кримським татарам у західних (71%) та центральних областях (68%), найменша — у східних та південних (49%), де також є багато тих, хто не визначився стосовно цього питання.