Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк провела робочу зустріч з віце-спікеркою Саейму Латвійської Республіки Інесою Либиня-Егнере (на знімку).

«Щиро рада вітати вас у парламенті України саме в ці святкові дні, коли наша країна відзначає День Прапора, 30-ту річницю проголошення Незалежності та провела важливий інавгураційний саміт Кримської платформи. Для нас велика честь, що Латвія представлена на цих заходах на найвищому державному рівні», — зазначила О. Кондратюк.

За її словами, Україна покладає великі сподівання на подальший розвиток дружніх та партнерських відносин з Латвійською Республікою.

«Розраховуємо й на активізацію міжпарламентських контактів як на рівні керівництва парламентів, так і на рівні груп з міжпарламентських зв’язків. Знаю, що депутати латвійського Саейму вже створили групу Кримської платформи в себе в парламенті. Сподіваємося, що це буде гарним прикладом для наслідування в інших парламентах», — наголосила О. Кондратюк.

Від імені керівництва Верховної Ради віце-спікерка також висловила щиру вдячність Латвії за принципову підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в умовах російської агресії.

«Для нас украй важливим є те, щоб питання тимчасової окупації Криму Росією та неприйнятності перебування в складі офіційних делегацій незаконно обраних на окупованих територіях депутатів Держдуми Російської Федерації постійно перебувало на міжнародному порядку денному. Я особисто вдячна вам, пані Інесо, як голові латвійської делегації в ПАРЄ, за ту допомогу, яку ви надаєте Україні», — сказала О. Кондратюк.

Заступниця голови українського парламенту також підкреслила, що Верховна Рада високо цінує підписання Спільної декларації про європейську перспективу України за участю Латвійської Республіки. На думку Олени Кондратюк, «це ще один реальний і дружній крок Латвії на підтримку європейського вибору України».

«Україна також виконала всі законодавчі умови щодо надання Плану дій щодо членства в НАТО. Українці у своїй більшості підтримують прописаний у Конституції курс на членство в НАТО. Ми розуміємо, що сьогодні надання ПДЧ — це суто політичне питання. Тож сподіваємося, що латвійська сторона буде і надалі підтримувати таке прагнення українського народу», — висловила сподівання заступниця Голови Верховної Ради. Вона також подякувала Латвії за те, що ця країна поділилася з Україною партією життєво важливих вакцин від COVID-19.

Своєю чергою віце-спікерка Саейму Латвійської Республіки Інеса Либиня-Егнере зазначила, що Україна може розраховувати на всебічну підтримку Латвії та посилення міжпарламентських зв’язків між Саеймом і Верховною Радою. Вона поділилася своїми позитивними враженнями від перебування в Україні та від участі в урочистих заходах. Також Інеса Либиня-Егнере запросила Олену Кондратюк відвідати Саейм Латвійської Республіки найближчим часом.

Текст і фото прес-служби апарату Верховної Ради України.