Під час відкриття урочистого засідання з нагоди 30-річчя Незалежності України 20 дітей — переможців конкурсу відеоробіт «Незалежність моєї країни» і з населених пунктів, розташованих поблизу лінії розмежування у Донецькій та Луганській областях, внесли до сесійної зали Український прапор.

Цього святкового для кожного українця дня Верховна Рада України зібралася на урочисте засідання з нагоди 30-ї річниці прийняття Акта проголошення незалежності. Участь у ньому взяли Президент України Володимир Зеленський, народні депутати нинішнього та першого скликань, голови Верховної Ради попередніх скликань та президенти, які очолювали нашу країну в різні роки. А також почесні гості, іноземні парламентські делегації, представники дипломатичного корпусу та міжнародних організацій, акредитованих в нашій країні, представники духовенства різних конфесій тощо.


Колективне фото на згадку біля будівлі Верховної Ради з нагоди 30-річчя прийняття Акта проголошення незалежності України.

Відкривши урочисте засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков запросив до сесійної зали дітей 9—12 років — переможців онлайн-конкурсу відеоробіт «Незалежність моєї країни» та дітей із територій, які межують з окупованими, які й внесли Прапор Незалежності України. Пролунав Держав Гімн України.

«З Днем Незалежності України! Із 30-ю річницею від її проголошення», — привітав присутніх Президент Володимир Зеленський, зауваживши, що ця дата стала можливою завдяки депутатам першого скликання, які нині присутні у сесійній залі, а учасники засідання оплесками привітали їх.

Наголосивши, що 30 років тому відбулось відновлення незалежності України, глава держави повідомив, що підписав Указ про відзначення Дня Української Державності й вносить до парламенту проект закону, за яким він має бути вихідним днем. «На мою думку, дуже важливо не лише відзначати появу державності, але і об’єднуватися для її збереження. Нашу велику українську сім’ю єднає родина державних символів України. Це три брати: Державний Прапор України, Державний Герб і Державний Гімн. Вони пов’язані статтями Конституції України і пов’язані на рівні національної підсвідомості. Гімн України — це наша душа, мудрість наступним поколінням. Ми думали, що запанували у своїй сторонці, та сім... сьомий рік поспіль ми кладемо душу і тіло за нашу свободу. Сім років поспіль ми це робимо. Бо забули, що далеко не всі вороженьки, як роса на сонці, але ми не забули, якого ми роду, а отже, нам точно усміхнеться доля», — сказав Володимир

Зеленський, додавши, що наша доля — це наш Герб, вона закарбована тисячу років тому на тризубі Великого Київського князя Володимира, що є і сучасним Гербом України. «Це простий шифр із чотирьох букв. Хтось його, напевно, не бачив, але хтось точно знає — це воля. Воля! Бо наша доля — бути вільними! А наша воля — це наш український прапор, і це точно знають Краматорськ, Маріуполь, Слов’янськ, Лисичанськ та ще десятки визволених від окупантів міст та сіл Донбасу», — наголосив Президент, зауваживши, що воля буде також і в інших містах, як і Криму. Бо це наша доля, доля незалежної України.

Взявши слово, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков подякував депутатам першого скликання за все, що було зроблено, щоб ми могли святкувати 30-річчя Незалежності.

«Тридцять років тому в залі Верховної Ради було ухвалено Акт проголошення незалежності нашої держави. Не в перший і не в останній раз український парламент продемонстрував, що у часи найбільших перетворень та випробувань він завжди з українським народом, завжди підтримує український народ та рухається з ним разом. Цей Акт втілив прагнення мільйонів українців, які жили на своїй землі, але не мали власної держави», — наголосив Д. Разумков, додавши, що мрію про власну державу ми пронесли через сотні років випробувань, війн, боротьби за право існувати.

«Вона ніколи не згасала та не зникала, завжди знаходились ті, хто несли її по шляху нашої спільної історії. Нас намагалися перетворити на безправну територію. Нам намагалися довести, що нас не існує як народу і нації, що ми — лише якась маленька частина чогось великого і просто маємо з цим скоритися та змиритися. Ми не підкорилися і не змирилися, зрештою 24 серпня 1991 року історія розпорядилася по-своєму. Україна є незалежна і єдина», — сказав він, зауваживши, що український народ довів не лише своє право на існування і незалежність, але й спроможність захистити її та зберегти.

За словами Голови Верховної Ради, лише той, хто погано знає нашу історію, може говорити, що незалежність нам впала немов із неба, що вона дісталася нам майже безоплатно. Це не так. «Незалежність завжди коштує дорого як в житті будь-якої людини, так і в житті родини, а тим більше — в житті держави. Дуже високу ціну сплачували наші предки за свободу. Таку саму високу ціну сьогодні продовжують сплачувати наші сучасники, віддаючи найцінніше, що є у кожної людини — власне життя», — зазначив Д. Разумков.

Наголосивши, що з перших днів ми будували свою незалежну державу на декількох непорушних принципах, Голова Верховної Ради зауважив, що незалежність для нас — це свобода. А тому в Україні ніколи не приживалися і не приживуться соціальні й політичні порядки самодурства авторитарного або диктаторського типу. «Особиста та економічна свобода людини — це те, що ми цінуємо найбільше, це те, що закарбовано в нашій свідомості, ще починаючи з часів козацтва та вільних міст з Магдебурзьким правом. І держава в нашому розумінні існує саме для того, щоб захищати і зміцнювати права людей. Це те, чого ніяк не можуть зрозуміти наші вороги. Ми відрізняємось від них тим, що для нас головними є базиси демократії, верховенства права, принципів рівності та повага до свобод людини, без поділу на національності, релігії, колір шкіри або соціальний статус», — констатував політик, водночас додавши, що незалежність для нас — це єдність.

Крім того, Голова Верховної Ради висловив упевненість, що в стінах, де народився Акт проголошення незалежності України, ніколи не з’явиться документ, який буде порушувати територіальну цілісність або здавати національні інтереси. Бо територіальна цілісність, унітарна форма держави, непорушність кордонів, це все ті базиси, які були закладені 30 років тому, коли створювалась незалежна Україна.

За 30 років Україна багато чого побачила, зауважив політик. І вперед країна просувалася тоді, коли політики і громада дотримувались принципів, що лежать в основі нашої держави. Тоді, коли і громадяни, і влада цінували свободу людини, діяли як єдине ціле незалежно від місця народження та політичних бачень. Це, на думку Д. Разумкова, є головним уроком історії нашої незалежності, уроком для влади, для суспільства, для кожного з нас. «Уроком, який ми повинні добре вивчити та запам’ятати, запам’ятати напам’ять. А далі діяти так, щоб країна рухалась вперед, нарощуючи добробут своїх громадян, зміцнюючи державні інституції, вагу та значення у світі», — сказав він.

За словами глави парламенту, у нас багато чого попереду. І від нас усіх залежить, як швидко ми будемо розвиватися. «Ліна Костенко колись написала: «А ви думали, що Україна так просто. Україна — це супер. Україна — це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни». У цьому вислові є велика, але, на жаль, гірка правда. Але хочеться побажати країні в день її народження поменше випробувань і проблем, яких на нашу долю випало і так чимало, і більше моментів єднання нації як в цей день, 30 років тому. З днем народження, країно! З Днем Незалежності! Слава Україні!» —наголосив Дмитро Разумков.

«Дехто говорить, що незалежність впала нам з неба. Оце вже зовсім не так. Коли ми чуємо заклик «Слава Україні», ми завжди відповідаємо «Героям Слава!», але це слава тим, хто спонукав нас проголосувати 24 серпня. Це слава козакам і селянам часів Хмельницького і Виговського. Це слава Миколі Кибальчичу, це слава Івану Мазепі, це слава Пилипу Орлику, це слава генералу-хорунжию армії УНР Маркові Безручку, який в 20-му році рятував Варшаву. Це слава моєму батьку, моїм братам, сестрі моїй, які разом з мільйонами людей боролись і збороли одне з двох страхіть того століття — нацизм. Це слава тим молодим чоловікам і жінкам, які в лісах Західної України боролись і безвісти гинули за незалежність України, щоб збороти інше страхіття того століття — сталінський режим», —зауважив у своєму виступі народний депутат першого скликання, дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Крижанівський.

За його словами, тоді в 1991 році 370 комуністам і 80 націонал-демократично орієнтованим депутатам вдалося домовитися, дійти консенсусу: «Нам вдалося на 24 серпня 1991 року мати на 80 відсотків законодавство незалежної держави. І тому ми проголосували разом із комуністами за незалежну Україну. Ми бачили різну Україну, вони бачили незалежну комуністичну, ми бачили незалежну демократичну, але незалежну, а не новий союзний договір».

«На жаль, з 30 років незалежності уже восьмий рік іде війна, розв’язана Росією-агресором, і ми вже маємо в сучасній історії України загиблих за незалежність», — зауважила генерал-майор СБУ з 2014 по 2020 рік, учасниця АТО, ООС, міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. На її пропозицію учасники засідання хвилиною мовчання вшанували всіх, хто поліг за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Висловивши упевненість у нашій перемозі, міністр наголосила, що наступні 30 років будуть роками успішної незалежної суверенної України.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, поділившись із присутніми своїми відчуттями, зауважила, що почувається гордою за те, що у сесійній залі Верховної Ради вдалося об’єднати батьків-засновників сучасної незалежності, з молодим поколінням — з тими, хто народився вже, дійсно, в суверенній Україні, і на яких ми покладаємо славу нашої Батьківщини у майбутньому.

Торкнувшись питання мови, заступниця глави парламенту сказала: «Я вірю, що ми будуємо країну, де статус державної мови не піддається сумніву, а влада має подавати приклад поваги до української мови. Бо без власної мови і сучасної культури неможливо побудувати сильну і самодостатню державу».

А назвавши терплячість «огидною річчю», О. Кондратюк розкритикувала, зокрема, терплячість до імітації. Адже імітація — це ворог якісних змін, на які заслуговують українці. Змін, які виборювалися на майданах і нині обстоюються в окопах на сході.

Насамкінець політик закликала всіх усвідомити величезну цінність довіри, довіри один до одного, довіри у суспільстві, довіри до державних інституцій, якої нам також як ніколи бракує. «І не треба весь час жалітися. Нам треба просто братися за справу і відновлювати цю довіру власним прикладом, новим етичним кодексом, реальними добрими справами, відкритістю та прозорістю, близькістю до людей та до їх реальних потреб», — сказала вона, додавши, що формування довіри в суспільстві має стати головним завданням для всіх органів та гілок влади на наступні десятиріччя незалежності. Бо відсутність довіри роз’їдає, розколює, підважує нашу свободу і незалежність.

А процитувавши слова Блаженнішого Любомира Гузара: «Любов до України — це прекрасний слоган. Можна говорити палкі слова про любов до України, це ні до чого не зобов’язує, а любити треба українців, жителів цієї країни — це і є любов до України», побажала всім єдності і перемоги. Перемоги добра, перемоги України.

Запросивши присутніх на спільне фотографування на ґанку Верховної Ради, Дмитро Разумков закрив урочисте засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут