Під час візиту Архієпископ Константинополя — Нового Рима зустрівся з Головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим, главою держави Володимиром Зеленським, Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та взяв участь в урочистостях, присвячених ювілейній даті.

Свою програму перебування в Україні Варфоломій I розпочав з покладання квітів до Стіни пам’яті полеглих у російсько-українській війні захисників України біля Михайлівського Золотоверхого монастиря та до пам’ятного знака жертвам Голодомору-геноциду українського народу. За час перебування в столиці високий гість узяв участь щонайменше у 30 заходах — разом з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм провів Всеукраїнську подячну молитву у Михайлівському, виступив на IV Міжнародному волонтерському і ветеранському форумі «Україна 30. Захисники», зустрівся з членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

Одним із головних заходів стала Божественна літургія у святій Софії Київській, яку очолили предстоятелі Вселенського патріархату та Православної церкви України. На   урочистій службі, що відбувалася просто неба перед тисячолітнім Софійським собором, зібралося щонайменше 15 тисяч вірян з усієї України. Оплесками та скандуванням «Дякуємо! Дякуємо!» вони подякували п’ятому Президенту Петрові Порошенку та Варфоломію I за титанічну працю, що стала запорукою отримання Українською церквою Томосу про автокефалію, який відновив історичну справедливість та утвердив духовну незалежність.

«Це третій візит Його Всесвятості до України як патріарха. Але він — перший, коли в нас уже є незалежна церква, яка має своє місце у Диптиху автокефальних православних церков.

Важко переоцінити те, що Його Всесвятість зробив і продовжує робити для вирішення давнього церковного питання в Україні. Саме тому ми шануємо патріарха Варфоломія як великого благодійника українського народу, який підтримав і ствердив велике благо — право молитися в рідній церкві рідною мовою й мати рівні права з іншими помісними православними церквами світу», — наголосив митрополит Епіфаній. Предстоятель ПЦУ на знак щирої подяки після завершення літургії нагородив патріарха особливою нагородою, встановленою з нагоди візиту Варфоломія I, який назавжди увійде в історію як перший візит Вселенського патріарха до Православної церкви України, вже визнаної автокефальної Церкви-

Сестри і утвердженої у Диптиху помісних церков, Великим Хрестом Ордена святого Архистратига Михаїла, покровителя Києва і помічника усіх, хто бореться зі злом. Ще одним знаком великої пошани до предстоятеля Вселенського патріархату стало виконання на його честь усіма вірянами, які зібралися біля Софії Київської на літургію, здравиці «Многая літа».

У літургії також узяли участь єпископи та священики з усіх регіонів України, митрополит Стефан, ієрарх Патріаршого Престолу в Греції, митрополити Еммануїл та Амфілохій, ігумен святого монастиря Пантократор архімандрит Гавриїл та інші отці зі Святої Гори Афон.

Варфоломій I під час Богослужіння в Михайлівському Золотоверхому соборі зазначив: «Ми почуваємося як удома в цьому місці з вашим народом». Він також підкреслив: «Очолювана нами Першопрестольна церква як ніжно любляча Матір Православної церкви не лише України, а й Росії, Сербії, Румунії, Болгарії, Греції, Польщі, Албанії, Чехії та Словаччини, та одне слово — усіх новіших церков, утворених з нашого тіла, — ніколи не згадує дні великого засмучення, ляпасів, образ та цвяхів, але завжди йде шляхом прощення, благодіяння та зцілення всіх своїх дітей без винятків. Це є привілеї Великої церкви, якими їй докоряють ті, хто говорять про першість катедри, мирські претензії та політичні прагнення. Одним-єдиним є привілей, який характеризує очолювану нами Константинопольську церкву, гордість у Господі: привілей жертви, з якого витікають і першість виснаження, і обов’язок жертовного служіння».

На згадку про свій візит до України Варфоломій I разом з іншими релігійними діячами посадив клени в столичному парку на Володимирській гірці. А залишаючи Київ, він промовив: «Дякую і благословення всім!».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут