Проблему із забезпеченням малечі місцями в дитсадках на Рівненщині стовідсотково розв’язали лише у Малолюбашанській територіальній громаді, чим завдячують далекоглядності, на жаль, уже покійного сільського голови Віктора Талащука. У деяких громадах, як, скажімо, у Старосільській та Березівській, де по шістсот і більше малюків, дитсадків взагалі нема. Тож проблема з дитсадками на Рівненщині так само актуальна, як і з будівництвом нових шкіл у селах багатодітного Рівненського Полісся.

А ось у місті Дубно — центрі громади — ця проблема просто критична. Про це пишуть у колективному листі наші читачі з цього міста: «У нашому місті велика черга на дитсадки — більше 1 200 дітей. Доки вона дійде до наших дітей, вони виростуть. У місті найбільший в області військовий гарнізон, 400 дітей військовослужбовців потребують дитсадків. Справи на новобудові дитсадка по вулиці Семидубській просуваються повільно, бо він будується за кошти місцевого бюджету.

Тобто, є гроші — будують, нема — затишшя. Ми цікавимось цим об’єктом, бо наші діти в черзі на дитсадок. Звертаємось до влади, зокрема обласної, щоб вона не минала увагою Дубно і допомогла громаді вирішити «дитсадкову» проблему.

Підсобила коштами з обласного та державного бюджетів. Бо місто саме із цим не впорається — не вистачить фінансів. А ми, батьки, готові попрацювати на суботниках на будовах, якщо такі будуть у нашому місті. Ситуація справді критична».

Згодна з авторами листа і міська влада Дубно. Ситуація справді критична. Правду пишуть дубенчани і про дитсадок на вулиці Семидубській: він будується по мірі наявності коштів. За чотири роки лише вистачило грошей на фундамент. Але з кожним роком будматеріали дорожчають, відтак дорожчою стала вартість об’єкта. Якщо раніше на нього потрібно було 80 мільйонів, то торік уже 140 мільйонів гривень. Такі цифри навели у Дубенській міській раді, реагуючи на лист городян.

Загалом у місті Дубно функціонує шість дитсадків, один із них — з початковою школою. Всі вони переповнені. І все одно ситуація критична.

Міська влада Дубно шукає виходи із ситуації. Один із таких виходів виклав у листі до голови Рівненської ОДА Віталія Коваля, голови Рівненської обласної ради Сергія Кондрачука, депутатів Рівненської обласної ради дубенський міський голова Василь Антонюк. У ньому він наводить статистику щодо необхідності місць у дитсадках і пропонує вихід, який, на його думку і думку депутатів міської ради, дасть змогу бодай частково, у стислі строки вирішити проблему з місцями у дитсадку ще для 180 малюків. Йдеться про те, що поряд з дитсадком № 3 розташована будівля, яка у власності громади області (по вулиці Тараса Бульби, 3). Дитсадок і ця будівля розділені умовно невеличким парканом. Будівля, яку просить передати місту Дубно Василь Антонюк і дубенські депутати, не потребує великих витрат для ремонту, на який у міста є кошти. Можна було б за короткий термін дитсадку № 3 мати ще один корпус, в якому розмістити ще 180 малюків.

— Я живу у місті Дубно і дуже добре вивчив це питання. Цілком реально в стислі строки облаштувати приміщення по вулиці Тараса Бульби, 3 під ще один корпус дитсадка № 3, — каже депутат Рівненської обласної ради Володимир Ткачук. —

Місто готове виділити на капітальний ремонт кошти. Це хоча б частково зняло проблему з місцями в дитсадках у нашому місті. Хоча, на мою думку, потрібно будувати ще кілька нових дитсадків.

— Ми реалісти і розуміємо, що ще під два дитсадки тільки для Дубно держава коштів не виділить. Бо на Рівненщині є проблеми і по школах на Поліссі, причому великі — потрібно будувати нові. І на це проситиме область кошти. То таку суму нам держава не виділить, — вважає народний депутат України восьмого скликання, а нині депутат Рівненської обласної ради Олександр Дехтярчук, який теж мешкає у місті Дубно і добре знає проблеми міської громади. — Депутатам потрібно відкинути політичні амбіції, коли йдеться про дітей, про те, щоб вони мали можливість відвідувати дитсадки, навчатися у комфортних умовах у школах.

У тому ж таки листі дубенського міського голови до керівників області та депутатів Рівненської обласної ради йдеться про те, що у приміщенні по вулиці Тараса Бульби, 3 нібито хочуть розмістити бригаду територіальної оборони. Міська влада пропонує під нього інше приміщення, яке у власності громади міста, — будівлю Будинку дітей та молоді з господарською будівлею (161,2 кв. м) по вулиці Чайковського, 28 загальною площею 250,6 квадратних метри.

Про наміри розмістити бригаду територіальної оборони підтвердила і начальник управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк. Управління за те, щоб передати приміщення Дубенській РДА для цих цілей і для нібито «збереження пам’ятки» (тобто, приміщення по вул. Тараса Бульби, 3 у м. Дубно).

Лист-звернення дубенського міського голови Василя Антонюка пройшов обговорення на всіх постійних комісіях Рівненської обласної ради. На них очільник міської громади та вже згадані дубенські депутати переконували колег, відтак питання про передачу приміщення по вулиці Тараса Бульби, 3 у місті Дубно з власності обласної у власність міської громади було винесене на сесію Рівненської обласної ради, яка відбулась 19 серпня.

Як не переконували колег-депутатів Олександр Дехтярчук, Володимир Ткачук, Олексій Бучинський, Сергій Женевський, Олександр Набочук, але питання практично «заговорили». Воно не пройшло. Для позитивного вирішення не вистачило голосів, «За» проголосували 24 депутати.

Не буду коментувати, але, аналізуючи результати поіменного голосування, відкинувши партійну приналежність депутатів, була здивована тим, що за це питання не голосували обранці, які чи не на кожній постійній комісії та сесії «вибивають» кошти на будівництво шкіл у «своїх» округах, де вони мають найбільшу підтримку виборців або самі там проживають.

Уважно стежили за ходом сесії Рівненської обласної ради, яка транслювалася в режимі онлайн, і вже згадані автори листа до редакції з Дубно — батьки дітей-черговиків у дитсадки. Не передаватиму емоцій, які вони висловлювали телефоном до корпункту нашої газети на Рівненщині. Попросили, аби надрукували результати поіменного голосування депутатів з їхнього питання, що ми і робимо (див. списки).

До речі, дубенські батьки з числа авторів листа до редакції, чимало з яких боронили нашу землю від ворога на Сході, не згодні, аби поряд з дитсадком розмістився військовий об’єкт. Як фахівці наводять вагомі аргументи проти цього. Головний із них — дитяча психіка, яка не готова сприймати таке сусідство. Та й пам’ятка місцевого значення, до якої віднесли сусідню з дитсадком будівлю, на думку батьків-авторів листа, — лише прикриття виконавчої влади області, щоб не передати його дітям. Адже воно, кажуть батьки, перероблялося багато разів і за попередніх користувачів. І збережеться не гірше, якщо тут розмістять корпус дитсадка. Тим паче, що батальйон територіальної оборони можна розмістити й в іншій будівлі.

А щоб не «роздерибанили» і не продали цю будівлю, обласні депутати могли б у рішенні чітко вказати цільове призначення її — під дитсадок, підказують батьки-автори листа, серед яких є і юристи.

Рівне.

Поіменне голосування по Дубно

Про передачу майна за адресою: м. Дубно, вул. Тараса Бульби, 3 у власність Дубенської міської територіальної громади — В цілому

Дата та час голосування: 19.08.2021 14:56:12 Тип: Поіменне

За: 24 Пр.: 0 Утр.: 9 Не гол.: 20. Рішення не прийняте

Сорока А. М. — За
Самардак К. В. — За
Процюк О. В. — За
Карауш А. П. — Утрим.
Бурачик А. І. — Утрим.
Шигорева Ю. С. — Утрим.
Мариніна Л. В. — Утрим.
Коваль О. С. — Не гол.
Набочук О. Ю. — За
Гайдукевич В. В. — За
Дехтярчук О. В. — За
Подолін С. В. — Утрим.
Шустик Р. П. — Утрим.
Грисюк А. І. — Не гол.
Ліпський Ю. В. — Утрим.
Красовський В. В. — Не гол.
Калюта І. І. — За
Кокорський С. І. — За
Усач А. О. — За
Петрів В. Ю. — За
Богатирчук-Кривко С. К. — За
Ткач О. О. — Не гол.
Добриднік М. М. — Не гол.
Стратюк О. О. — Не гол.
Редько В. Я. — За
Опанасюк В. А. — За
Потапчук-Чернєнкова Р. Р. — За
Потапчук Р. В. — За
Ясенюк І. Є. — За
Кучерук М. Г. — Не гол.
Конощук Р. В. — Не гол.
Стасюк Р. П. — Не гол.
Лозова О. В. — Не гол.
Мельник М. П. — Не гол.
Щербачук В. М. — Не гол.
Чайка В. М. — Не гол.
Пехотін А. В. — Не гол.
Левицька С. О. — Не гол.
Драганчук М. М. — Не гол.
Назарчук Ю. Ю. — Не гол.
Білик Ю. Р. — Не гол.
Ундір В. О. — Не гол.
Кузнюк Ю. Б. — За
Ткачук В. П. — За
Гомон О. О. — За
Янчук А. В. — За
Шустік О. А. — За
Женевський С. Ю. — За
Макарчук К. О. — Утрим.
Шевчук С. С. — Не гол.
Свисталюк С. А. — Утрим.
Кондрачук С. Ю. — За
Бучинський О. А. — За

Списки надані обласною радою.