Донеччина лідирує серед інших регіонів країни у застосуванні процедур відновного правосуддя для неповнолітніх. За понад два роки, відколи в області діє цей проект, до процедури вже залучено 39 підлітків. Щодо 27 дітей прийнято позитивні рішення суду про звільнення від кримінальної відповідальності.

«Програма відновлення охоплює широке коло заходів, де головним завданням є недопущення скоєння злочину або проступку підлітком. Другим завданням є виправлення ситуації, що призвела до скоєння правопорушення. Для цього психологи складають психологічний портрет, який дає розуміння обставин, котрі призвели до скоєння правопорушення, та допомагає медіатору знайти правильні рішення для порозуміння потерпілого з неповнолітнім», — зазначив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко.

Суть програми відновлення — дати дитині другий шанс, ресоціалізувати її та запобігти вчиненню повторних правопорушень. Обов’язковими умовами участі у програмі є визнання неповнолітніми своєї вини, щире вибачення перед потерпілими, відшкодування завданої потерпілим шкоди, тобто повернення грошей чи майна, виконання певних робіт тощо. 

В угоді про застосування програми відновлення визначається, як і в які терміни правопорушник відшкодовує завдані потерпілому негаразди й збитки, та визначаються додаткові заходи, які допоможуть неповнолітньому будувати соціальні зв’язки, знайти нове захоплення та змінити свою поведінку.

«По деяких учасниках програми ми не отримали бажаного результату. Водночас підліткова злочинність зросла на 16 відсотків. Це свідчить про несприятливе середовище, в якому перебувають діти», — наголосила начальниця відділу ювенальної юстиції прокуратури Донецької області Тетяна Чекайлова.

Проте багато дітей з різних причин не мають можливості виконати положення проекту — зокрема, й через відсутність коштів на поїздки до психолога. Один з учасників програми був вимушений подолати понад 20 км з села, де мешкав, до Селидового для того, щоб зустрітися з психологом.

Негативно впливає й відсутність спеціалізованих закладів, де діти могли б навчатися на безоплатній основі. У Краматорську не знайшлося жодного закладу, який на безоплатній основі погодився б провести навчання з комп’ютерної графіки, рекомендоване психологом для хлопця-переселенця з багатодітної сім’ї.

Недостатньою є й кількість психологів, які працюють з дітьми. Хлопець втратив батька, який ще у 2015 році пішов добровольцем в АТО, через що потребував психологічної допомоги («прийняття травми»). Участь у програмі відновлення дала йому таку можливість, але для цього довелося залучити психолога з партнерської громадської організації на волонтерських засадах.

«Такі ситуації, на жаль, непоодинокі. Тому їх вирішення має бути комплексним і передбачати залучення суб’єктів, діяльність яких спрямована на розвиток та супровід неповнолітніх. Тільки спільними діями можливо впровадити в громадах заходи, націлені на розвиток особистості дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, їхню ресоціалізацію та підтримку», — повідомила адвокат-медіатор Оксана Константинова.

На засіданні круглого столу із залученням освітян, психологів, соціальних служб та ювенальної превенції визначали подальші спільні шляхи для подолання недоліків системи соціального захисту дітей у громадах Донеччини. Зокрема, намічено провести навчання для дізнавачів, слідчих ювенальної поліції спільно з Донецькою обласною прокуратурою щодо застосування програми відновлення й залучити філію Державної установи «Центр пробації» в області до виконання заходів з ресоціалізації.

Донецька область.