Та й справді, як було не робити сенсацію на такому — батько мало не заморив голодом чотирирічного сина. Фото знесиленого, до неймовірності виснаженого голодом малюка сколихнуло все суспільство…

У серпні 2018 року правоохоронці, працівники соціальної служби та медики Новоукраїнки, що на Кіровоградщині, вилучили в батьків чотирирічного хлопчика. Замість нормальних для його віку 16 кілограмів, дитина важила лише сім. Згодом з усіх засобів масової інформації стало відомо, що батько хлопчика — депутат Новоукраїнської районної ради.

Слідчий Новоукраїнського відділу поліції Євген Свірщевський, який вів кримінальне провадження, повідомив, що чоловіка та його дружину звинувачують у незакінченому замаху на вбивство їхнього малолітнього сина з особливою жорстокістю. Санкція інкримінованої статті передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

Громадськість теж вимагала суворо покарати батька, який мало не довів дитину до смерті. А він будь-які звинувачення в знущаннях над дитиною відкидав та заявив у соцмережах про «політичну розправу». Чоловік стверджував, що дитина захворіла, бо раніше на ній, нібито, ставили досліди лікарі.

Ще деякий час увага ЗМІ була прикута до цієї справи, а потім всі про неї забули. Та й справді — на світлинах, зроблених пізніше, хлопчик уже мав нормальний, здоровий вигляд. Чудово почувалися і троє дівчаток із тієї ж сім’ї, які тривалий час перебували в патронатній родині.

Минуло майже три роки. То що ж нині з цією кримінальною історією і з батьками, які морили голодом власну дитину?

Рішенням Кропивницького апеляційного суду колишнього депутата Новоукраїнської райради, якого обвинувачують у незавершеному замаху на вбивство власного сина, у 2019 році звільнили з-під варти. Колегія суддів зважила на те, що і сам обвинувачений, і його захисник наполягали на запобіжному заході, який не пов’язаний з триманням під вартою, вказуючи на його стан здоров’я та на відсутність доведених ризиків, передбачених статтею 177 Кримінального процесуального кодексу України.

Спочатку колегія суддів апеляційну скаргу задовольнила частково.

Чоловік перебував під домашнім арештом, проживаючи в селі Рівне, і не міг залишати місце постійного проживання без дозволу слідчого, прокурора чи суду. Але пізніше місце проживання підозрюваних змінилося…

Начальник Новоукраїнського відділу поліції Ігор Матвійчук пояснив: «Термін тримання громадянина М. під домашнім арештом закінчився. Суд не продовжив обвинуваченому міру запобіжного заходу…».

Начальник служби у справах дітей Новоукраїнської РДА Лариса Миронескул повідомила:

— Я як представник органу опіки і піклування захищала інтереси дітей чи не на кожному судовому засіданні. Суд враховував усі обставини справи. Подружжя позбавили батьківських прав саме на сина, якого морили голодом. Малюка вже влаштовано в іншу родину. Троє інших дітей, які теж були вилучені з родини та спочатку перебували у відповідних закладах, у патронатній сім’ї, нині мають статус відібраних у батьків. Троє дівчаток перебувають на вихованні у батьків-вихователів у дитбудинку сімейного типу. В Рівнянській територіальній громаді, де й проживало на той час подружжя, (працівники соцслужб. — Авт.) зобов’язані звернутись до суду щодо позбавлення батьківських прав на цих дітей. І тоді, в подальшому, ці діти можуть бути усиновлені. Ми тривалий час намагалися зберегти родину. Батькам дали можливість виправити ситуацію, створити всі умови для виховання і розвитку дітей. Не один рік чекали поліпшення умов проживання, офіційного працевлаштування хоча б одного з батьків, створення мінімально нормальних побутових умов. Але справа в тому, що ці люди не бажають доводити, що спроможні забезпечити дітей усім необхідним. Натомість чоловік зайнятий тим, що намагається довести, що дітей у нього відібрали незаконно.

Як могли пересвідчитись усі, хто хоч раз брав участь у судових засіданнях у цій справі, саме обвинувачений проявляв неабиякі здібності в затягуванні винесення остаточного рішення. Зокрема, для цього він висловлював недовіру то одному судді, то іншому. На сьогодні, на жаль, два судді, які вели цю справу, вже померли, а от звинувачений ніяк не отримає визначене судом покарання.

Далі більше?..

Як стало відомо, чоловік і жінка, яких звинувачують у незавершеному замаху на вбивство власного сина, виїхали з Новоукраїнського району і проживають в одному з сіл Знам’янщини. У подружжя без допомоги медиків знову народилась дитина, яку вони так і не зареєстрували.

Як прояснила ситуацію начальник відділу у справах дітей Новоукраїнської РДА Лариса Миронескул, на даний час дитина не зареєстрована через небажання батька визнавати закони України. Проте… ситуація під контролем, оскільки родина перебуває під супроводом відповідних служб. Якою буде доля новонародженої дитини і чим закінчиться справа, поки що невідомо…

Кіровоградська область.