55 представлених світлин розповідають про будні людей, які щоденною працею змінюють життя своїх громад на краще — це молодь, учителі, підприємці, лікарі, залізничники, митці, аграрії.

Через світлини можна дізнатися про досягнення громад, які реалізовані в рамках реформи місцевого самоврядування.

На виставці представлені фотографії із місцевих громад Дніпропетровської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Миколаївської, Тернопільської, Харківської та Херсонської областей. У кожної зі світлин — своя історія. Їх зафіксував талановитий фотограф Владислав Содель.

Головна мета фотовиставки — показати нові громади України та їх розвиток. Однією з таких є Помічнянська територіальна громада з Кіровоградщини. Вона була першою в Україні, до складу якої увійшло місто з одного району та село з іншого. Громада мріяла об’єднатися саме у такому складі, адже навіть живучи в різних районах вони були дружніми та бачили своє майбутнє разом. Після довгоочікуваного об’єднання громада почала використовувати всі можливості для розвитку. Зокрема, пройшла відбір і стала партнером Програми USAID DOBRE.

«Фотовиставка показує позитивні наслідки та результати процесу децентралізації, — зауважив директор Місії USAID в Україні та Білорусі Джим Хоуп. — Ці фотографії свідчать про те, що люди, які живуть у місцевих громадах, завдяки розширенню можливостей можуть змінити своє життя. Виставка відкрилася вчасно — напередодні річниці Незалежності України. Це та нагода, коли важливо висловити свою гордість, що було здійснено завдяки новим економічним можливостям».

«Назва самої виставки висловлює сутність тих позитивних змін, які відбуваються у нашій країні, зокрема — в частині місцевого самоврядування, — підкреслив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода. — Для нас дуже важливо, щоб успіхи громад були не тільки зафіксовані, а і розповсюджені серед інших громад, які тільки починають працювати. На світлинах ми бачимо нові обличчя, новий зміст місцевого самоврядування. Адже успішна громада — успішна країна».

«Не випадково темою виставки є життя пересічних громадян України, які щодня роблять свою справу. Це ті люди, які роблять Україну сучасною, а громади — сильнішими, — констатував директор філії «Вокзальна компанія» АТ «Укрзалізниця» Володимир Коваль. — Сподіваюсь, що усі відвідувачі отримають естетичне задоволення від перегляду фотовиставки».

Раніше виставку «Обличчя нових громад» уже презентували у Кропивницькому, Херсоні та Івано-Франківську. У Києві експозиція працюватиме до 1 вересня.

До фотовиставки увійшли світлини, зроблені в 12 громадах у семи областях України в 2020 році. Це лише частина масштабної фотоекспедиції, яку організував Український кризовий медіа-центр у рамках програми USAID DOBRE.
Усі світлини доступні для перегляду у фотобанку Українського кризового медіа-центру — https://www. flickr. com/photos/ucmc_ua/collections/72157715384946818/ та у фотогалереї порталу «Децентралізація» —  https://decentralization.gov.ua/ 

Петро МЕЛЬНИК, за інформацією українського кризового медіацентру.

Фото Програми USAID DOBRE.