Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час ознайомлення з порядком виконання бойових завдань.

Під час перебування на сході Голова українського парламенту ознайомився з поточною безпековою та оперативною ситуацією в районі проведення ООС.

Упродовж поїздки Дмитро Разумков зустрівся з керівництвом операції Об’єднаних сил та головою Донецької облдержадміністрації, керівником обласної військово-цивільної адміністрації Павлом Кириленком. На зустрічі були розглянуті питання безпекової ситуації та нещодавнє загострення на лінії фронту.

«Останнім часом ми бачимо загострення. Всі пам’ятають Авдіївку. На жаль, і вчора, і позавчора ми бачили знову обстріли, порушення домовленостей, узятих усіма сторонами процесу. Але тільки Україна виконує свої зобов’язання й сьогодні справді дотримується досягнутих у Мінську домовленостей про припинення обстрілів і ведення бойових дій. Втім, ми точно не будемо мовчати й захищатимемо себе, своїх військовослужбовців і громадян, які сьогодні змушені жити в таких умовах. А все, що залежить від нас, від армії, від військово-цивільної адміністрації, я впевнений, ми робитимемо», — заявив Дмитро Разумков під час спілкування з журналістами.

Голова українського парламенту назвав обстріл Авдіївки, вчинений наприкінці минулого тижня, «серйозним порушенням домовленостей, тому що застосовувалися і 120-мм міномети, і 122-мм ствольна артилерія». В результаті обстрілу отримали поранення українські військовослужбовці, один з них перебуває у важкому стані.

До того ж Дмитро Разумков наголосив, що всі допущені порушення повинні фіксувати представники ОБСЄ, але так відбувається не завжди.

«Велика зона відповідальності лежить і на колегах з ОБСЄ, які повинні це фіксувати. І ми неодноразово говорили, — зазначив Голова Верховної Ради України. — Ви знаєте мою позицію — дуже б хотілося, щоб фіксація здійснювалася цілодобово, а не з ранку і до трьох або п’яти вечора. А іноді в такі моменти ми не бачимо там місію. Вибачте, треба бути сліпими, щоб не бачити такі випадки. Й спостерігачі ОБСЄ повинні бути об’єктивними, просто об’єктивними, щоб і ми, і весь світ розумів, хто, що робить, хто за що відповідає».

Під час спілкування з журналістами Голова Верховної Ради України наголосив, що в районі лінії розмежування зберігається також проблема функціонування контрольних пунктів в’їзду-виїзду. За його словами, українська сторона повністю готова забезпечити повноцінну роботу пунктів пропуску, зокрема, із застосуванням швидких тестів, які наявні у достатній кількості.

Втім, російсько-окупаційні війська продовжують блокувати гуманітарні дорожні коридори, посилаючись нібито на пандемію COVID-19, а насправді — лише для того, щоб створити додаткові ускладнення для людей, і найчастіше — старшого віку, які намагаються виїхати на підконтрольну українській владі територію. Також цей важіль використовується окупаційною владою на території ОРДЛО задля здійснення додаткового інформаційного тиску на Україну й намагань створення навколо неї негативного іміджу. «Але люди все бачать», — наголосив Дмитро Разумков.

Пункт спостереження.

За словами Голови парламенту України, спільно з командуванням ОС і керівництвом Донецької області був обговорений широкий спектр питань, включаючи не лише ситуацію на фронті, але й підготовку до зими, ситуацію в сфері освіти, протидію коронавірусній хворобі.

«Ця територія повинна повноцінно функціонувати, так само, як і вся інша територія України, — наголосив Дмитро Разумков. — А незабаром, сподіваюся, ми зможемо зробити так, щоб уся територія України жила у звичному режимі».

Стосовно формування Державного бюджету України на 2022 рік Голова Верховної Ради України зазначив, що головний фінансовий документ невдовзі буде переданий Кабінетом Міністрів України на розгляд парламенту.

«Зараз ми очікуємо до 15 вересня проект бюджету від уряду країни, —наголосив Дмитро Разумков. — За попередньою інформацією, вони зроблять це вчасно. Це є вимогою закону. Одразу, щойно проект надійде до Верховної Ради, ми почнемо його опрацьовувати. До цього готові вже всі комітети Верховної Ради, оскільки по кожному напрямку буде діяти профільний комітет. І, звичайно, найбільше навантаження лягатиме на плечі бюджетного комітету, який також уже готується до цього процесу. Всі бюджетні запити з областей були вчасно подані до міністерств, і я сподіваюся, що ми побачимо збалансований бюджет з урахуванням всіх тих викликів, які будуть наступного року. Враховані всі нагальні питання, які треба вирішувати: і війна перш за все, і підтримка Української армії, і державне оборонне замовлення, й інфраструктурні проекти. Ну і COVID-19, який, на жаль, також нікуди не дівається. Наразі ми бачимо негативну динаміку по коронавірусу, але ситуація є контрольованою. Отже, ми маємо бути готовими до будь-яких викликів і реагувати на них».

Під час робочої поїздки Дмитро Разумков відвідав прифронтові міста Мар’їнку та Красногорівку. У місці дислокації військовослужбовців Голова Верховної Ради України поспілкувався з українськими захисниками, розповів про поточну ситуацію у країні й відповів на запитання воїнів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.