На знімку: гощанський селищний голова Микола Панчук, народний депутат України Роман Іванісов, бабинський сільський голова Володимир Бойко під час зустрічі з мешканцями Тучина.

Так, у селі Тучин Гощанської територіальної громади люди розповіли, що проблемним питанням тут є розпаювання земель Дослідного господарства «Тучинське» Інституту сільського господарства Західного Полісся Національної академії аграрних наук України.

— Колись це було потужне держпідприємство з вирощування зернових, бобових культур і насіння олійних культур та розведення великої рогатої худоби. Тут працювало понад 150 осіб. Нині воно майже не працює. Багатьох скоротили, техніку не оновлювали ще з 1990-х років, — нарікають місцеві мешканці й наполягають на розпаюванні земель.

Володимир Польовий, директор Інституту сільського господарства Західного Полісся НААНУ, каже, що на сьогодні у господарстві є понад 2,4 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь, але діяльності майже немає, у штаті залишилося лише 30 працівників і єдиний вихід із цієї ситуації — роздержавлення земель.

Директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько зауважила: «Передача підприємства на приватизацію до Фонду держмайна є загрозливою без чітких законодавчих норм. Потрібно пришвидшити прийняття Верховною Радою законопроекту 3012-2, який допоможе це здійснити».

Народний депутат України Роман Іванісов, уважно вислухавши думки мешканців села, фахівців, пообіцяв допомогти у розв’язанні цієї проблеми.

Гоща Рівненської області.

Фото автора.