Бо, чесно кажучи, надокучило те, що ми чомусь хвалимо чужинське, хоча й в Україні є господарі, які за досвідом, умінням, компетентністю за пояс можуть заткнути іноземних колег. Це про Володимира Варфалюка.

Володимир Варфалюк ще у 1990-му переймав досвід господарювання у Німеччині, там же навчався у школі фермерів. Все це плюс господарність керівника, який вміє бачити перспективу, працювати з людьми, сприяли тому, що агрокорпорація «Крупець» безболісно перенесла реформування сільського господарства. Ось як про це розповідає Володимир Варфалюк:

— Переломним видався 1999 рік. Вийшов Указ Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки». Революційні перетворення сприймалися з острахом. Але не в моєму характері опускати руки перед труднощами. Насамперед, потрібно було проявити господарську заповзятливість і розумний ризик, що і було зроблено. Брали кредити, модернізовували виробництво (і до реформування), нарощували його.

Визначилися насамперед з подальшим розвитком основних галузей тваринництва і дійшли висновку, що будемо серйозно займатися птахівництвом, відмовившись від вирощування ВРХ, зокрема корів, що на той час було малорентабельно. Впевнений, що ми обрали правильний шлях, коли взяли стратегію на формування великого сільськогосподарського підприємства, з групою компаній, які відповідальні за повний цикл від зернини в засіках і до якісної продукції птахівництва, — каже Володимир Варфалюк, який зумів зацікавити до сімейного бізнесу і своїх синів.

Двадцять років пліч-о-пліч з батьком працює його старший син Вадим і майже п’ятнадцять років — молодший Сергій. Сьогодні вони — досвідчені керівники агрокорпорації, кожен із них займається конкретною справою. Вадим здійснює комерційну діяльність та відповідає за фінансову частину підприємства, Сергій — відповідальний за технологічний процес птахівництва. Варфалюки працюють злагоджено, розуміють, чують один одного, що дуже важливо в спільній праці, і є запорукою успіху у майбутньому. Створення комбікормового виробництва, будівництво елеватора, олійного цеху лягло на плечі Вадима. Вивчав досвід у Німеччині, Голландії, Польщі, на ділі довів, що його ідеї правильні і розумно втілені в життя. Сергій також постійно цікавиться новими технологіями у справах птахівництва. Відвідує конференції, симпозіуми в різних країнах Європи та США. Це відкрило нові шляхи у галузі птахівництва і результати наяву у виробничих показниках галузі — по суті показники європейського рівня.

— Однак ви даєте можливість розвиватися й іншому кадровому потенціалу? — запитуємо у Володимира Варфалюка.

— Звичайно, порядок на виробництві у нас забезпечують висококваліфіковані керівники та спеціалісти. Це підібраний колектив однодумців та професіоналів. Єднає спільна мета в досягненні результатів. Ми, як власники, забезпечуємо хороші умови праці, відповідну оплату і, звичайно, хороші людські стосунки. Чуємо людей, вникаємо в проблеми і за потреби допомагаємо, я вважаю це — основне. А від кожного працівника ми вимагаємо відповідального ставлення до дорученої справи для досягнення результатів, — відповів керівник агрокорпорації «Крупець».

— Сьогодні ви навіть змінили структуру поля. Це зроблено для того, аби мати замкнений цикл у виробництві. До таких рішень ви додали ще й будівництво нових підприємств: комбікормового заводу, олійного цеху... — цікавимось.
— Птахівнича галузь для корпорації визначальна, з огляду на це переглянули структуру посівних площ, щоб мати замкнений цикл виробництва. А поряд з цим запрацював потужний сушильний комплекс та елеватор, тому другою його спеціалізацією є вирощування, сушіння та зберігання зерна. Важливою складовою підприємства є виготовлення комбікормів і білково-вітамінних добавок. На даний час йде будівництво сучасного комбікормового заводу, обладнання завезено з Голландії.

Маємо також лінію по екструдації соєвих бобів та переробці насіння соняшнику на олію, — каже Володимир Варфалюк.

Не буде перебільшенням, що агрокорпорація «Крупець» — компанія європейського рівня, вона постійно поліпшує та нарощує виробничі потужності. Нині це чотири підприємства, які спеціалізуються на вирощуванні сільськогосподарських культур, виробництві курячих яєць, м’яса бройлера, комбікормів, сушінні та зберіганні зерна, переробці сої та виробництві соняшникової олії. Грамотне господарювання, збільшення валового виробництва сільськогосподарської продукції суттєво збільшує чистий прибуток.

Нині агрокорпорація «Крупець» — основний постачальник яєць у західному регіоні. Споживачами крупецької продукції частково є країни Африки та Ближнього Сходу. А для області у Крупці виробляють майже 80 відсотків яєць.

До речі, агрокорпорація «Крупець» — основний платник податків для Крупецької сільської територіальної громади. Так, тільки торік було сплачено їх понад восьми мільйонів гривень, а в бюджет країни — більше 40 мільйонів.

Поряд з основною та виробничою діяльністю підприємство бере активну участь у житті Крупецької громади, на території якої здійснює підприємницьку діяльність. Особливо не обділяють увагою тих, хто звертається за допомогою на лікування, а також надають грошову допомогу для будівництва храмів, розвиток інфраструктури.

— Подивившись, як живуть у передових країнах, хочемо й самі так жити, — каже керівник агрокорпорації «Крупець» Володимир Варфалюк, який для цього все робить практично. Він вірить, що його рідна Україна стане економічно сильною.

Із досьє «Голосу України»

Варфалюк Володимир Олександрович (на знімку) — генеральний директор агрокорпорації «Крупець» у селі Крупець Крупецької територіальної громади колишнього Радивилівського, а нині Дубенського району Рівненщини. Освіта вища. Заслужений працівник сільського господарства України. Нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів, «Знак пошани». Відзначений дипломом Міжнародного відкритого рейтингу популярності та якості «Золота фортуна», свідоцтвом і золотим знаком Українського союзу підприємців і промисловців. Має відзнаки УПЦ КП. Обирався депутатом Рівненської обласної ради кількох скликань.

Фото з Інтернет-ресурсу.