Але для того, щоб земля давала податкові надходження, нею потрібно ефективно управляти. Тож депутати Коропської селищної ради спільно із командою Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» — керівницею офісу Іриною Кудрик та Олександром Мельником, радником з місцевих фінансів та управління, попрацювали на онлайн-семінарах у пошуках рішень, які дадуть змогу підвищити спроможність громади.

До обговорення долучилися також експерти Київського регіонального офісу програми — радник із децентралізації та місцевого самоврядування Андрій Курко та радниця з місцевих фінансів та управління Марія Пальчук, які розкрили тему управління земельними ресурсами у громаді.

«Земельне законодавство за останні роки докорінно змінилося. Громади отримали право управляти землями за межею населених пунктів. І саме депутати формують політику громади в цій сфері. Показником ефективного управління є співвідношення загальної площі громади до площі земель, в яких визначено межі та є власник, який сплачує податки. А для цього необхідно знати законодавство, бачити тенденції та чітко визначати інтереси громади», — переконував Андрій Курко.

«Депутати мають визначальний вплив на реалізацію повноважень управління землями. Ключова структура — постійна депутатська комісія. Вона погоджує проекти землеустрою, вирішує земельні спори, контролює використання та процес охорони земель та пропонує ставки земельного податку. Тобто має низку повноважень для ефективного використання землі», — наголосила Марія Пальчук.

Чернігівська область.