Секретар міськради Арсен Мелкумян привітав іменинницю і побажав міцного здоров’я, радості, щастя разом із родиною. А вона в Марії Юріївни — велика: троє дітей, шестеро онуків, семеро правнуків і п’ятеро праправнуків!

А народилася пані Марія в гірському селі Буківцьово колишнього Великоберезнянського району (нині Ужгородський). Після одруження разом із чоловіком переїхала до Ужгорода. Працювала в радгоспі-заводі до пенсії, має 48 років трудового стажу. Нині жінка живе із сином та його сім’єю.

Марія Юріївна — життєрадісна, привітна, усміхнена. Важко повірити, що за її плечима — вже сотня літ. За її життя на Закарпатті змінилися прапори п’яти держав, пронеслися лиховісні роки війни і повоєнні випробовування. Проте і в свої сто ця жінка почувається добре, любить гостей, досі сама порається на городі та кухні. І завжди думає про день завтрашній.
Нині в прапрабабусі, як завжди в таку пору, домашній клопіт: варить леквар-джем, сушить грушки... І неодмінно наказує нащадкам-школярам, як їм слід учитися!..

З нагоди ювілею від міської ради Марія Гававка отримає грошову допомогу. Арсен Мелкумян зазначив, що Ужгород пишається своїми довгожителями і саме на таких людей потрібно рівнятися нинішній молоді, вчитися у них працелюбності й мудрості та вести здоровий спосіб життя. А це все — і є той великий і безцінний моральний капітал, яким пишається і родина, і суспільство.

Ужгород.

Фото прес-служби міськради.